Україна в НАТО: що обіцяли політики

Читать на русском
Слово і Діло вирішило зробити огляд зобов'язань українських політиків, які обіцяли членство в НАТО або пов'язані з Альянсом речі.
Петро Порошенко та Єнс Столтенбергфото: Reuters

Президент України Петро Порошенко заявив, що готовий провести референдум щодо членства країни в НАТО. Паралельно із цим у Чорному морі стартували навчання Північноатлантичного альянсу (7 країн) за участю України Sea Breeze-2017.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на референдуміСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Це вже не перша обіцянка Глави держави про референдум щодо НАТО. 24 листопада 2014 року він запевнив, що рішення про вступ України до НАТО буде ухвалюватися на референдумі, який так і не був проведений.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Павло Клімкін 8 жовтня 2014 року заявив, що чотири трастових фонди НАТО почнуть свою роботу не пізніше ніж на початку 2015 року. Вже 4 грудня того ж року генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що в Україні вже працюють ці 4 фонди. Свого слова міністр дотримав.

А ось міністр оборони Степан Полторак 30 жовтня 2015 року заявив, що до кінця року буде розроблена концепція програми реформування Збройних сил України для виконання завдання з переходу на стандарти НАТО до 2020 року. Вже 26 листопада того ж року міністр затвердив План виконання основних заходів із переходу ЗСУ на стандарти НАТО. План містить конкретні заходи з чіткими термінами їхнього виконання на період до 2020 року. Таким чином, Полторак виконав обіцянку.

Народні депутати також робили обіцянки щодо НАТО. Так, наприклад, нардеп Ігор Гузь заявив, що фракція «Народного фронту» ініціюватиме й підтримуватиме рішення про вступ України до НАТО. Поки ця обіцянка перебуває в процесі виконання.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко обіцяє сприяти проведенню референдуму щодо членства України в НАТОСказано 25 травня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Крім того, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко 25 травня 2014 року запевнила, що її партія зробить усе можливе, щоб провести референдум щодо членства України в НАТО. 30 серпня 2014 року Центральна виборча комісія зареєструвала повідомлення про проведення зборів з питання референдуму про вступ України до НАТО. Щоправда, пізніше відмовилася, а «Батьківщина» ухвалила рішення про збір підписів за проведення референдуму, але свою обіцянку Тимошенко виконала.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко заявив, що Україна неодмінно стане членом НАТОСказано 9 червня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Однопартієць Тимошенко Сергій Соболєв вирішив стати лідером партії з популістських обіцянок. 15 вересня 2014 року він запевнив, що Україна за три-чотири роки отримає членство в НАТО. Поки його зобов'язання перебуває в процесі виконання.

Інший відомий політик-популіст Олег Ляшко, як і Соболєв, пообіцяв членство України в НАТО ще 9 червня 2015 року. Ця обіцянка нардепа також поки чекає на виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: