Експерт: ООН сьогодні не в змозі дати адекватну відповідь на глобальні виклики

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Зараз Україна в кращому становищі в ООН, оскільки ми головуємо в Раді безпеки. Для інтересів країни заяви членів Радбезу важливі незалежно від перспектив реформування ООН.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи засідання Радбезу ООН щодо Донбасу.

«Дійсно, Радбез перетворився на малоефективний орган, рішення якого блокуються Росією. Суть трансформації ООН полягає в зміні механізму ухвалення рішення», – вважає експерт.

На сьогодні сирійська криза, Донбас, Крим – питання невирішувані в першу чергу тому, що роль ООН та ОБСЄ як систем регіональної безпеки девальвована.

«ОБСЄ переживає глибоку кризу, що стало видно за ситуацією в Україні. Наприклад, відкритим є питання поліцейської місії. Це ж стосується й Радбезу ООН», – підкреслив Пашков.

«ОБСЄ та ООН сьогодні не в змозі дати адекватні відповіді на виклики, які множаться в процесі формування негативних порядків у світі. Зараз стоїть питання серйозної реформи Ради безпеки ООН», – констатував Михайло Пашков.

В експертному колі відзначають важливість участі та дипломатичну вагу ООН для України, але вважають, що не варто чекати конкретних практичних рішень, які врегулюють ситуацію та зупинять Росію.

Додамо, за підсумками засідання щодо України в ООН закликали РФ припинити агресію на сході України, але при цьому наполягли, що військового рішення для конфлікту на Донбасі бути не може.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: