Експерт про роль Радбезу ООН: є шанс донести правду про те, що роблять російські війська на Донбасі

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

У самій структурі ООН уже не все так просто. Як би не було дивно, але це позначається й на справах України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, аналізуючи інформацію про те, що Рада безпеки ООН збирається на закрите засідання через ситуацію в Авдіївці.

«Річ у тім, що обговорення ситуації в Авдіївці, загострення конфлікту між РФ та Україною – це перше обговорення після жорсткої критики ООН з боку Трампа. Це різко знижує авторитет Органызації та її рішень на засіданнях. Ось у чому проблема», – пояснює політолог.

Якби це було до заяви Трампа, уточнив він, можливо, ми могли б говорити, що міжнародна громадськість мобілізована й зараз почнеться посилений «нормандський процес», другий-третій «Мінськ».

«Зараз, коли всі знають, що США явно знижують роль ООН, обговорення ситуації в Авдіївці навряд чи призведе до якихось активних змін», – вважає експерт.

Гірше не буде. Обговорення конфлікту на Донбасі в Радбезі ООН – це лише спосіб українських дипломатів донести правду світові про те, що відбувається на Донбасі.

«ООН сама, образно кажучи, сидить на валізах і різко послаблюється як майданчик для дипломатичного вирішення гарячих конфліктів», – констатував Небоженко.

Найнебезпечніше, додав політолог, – це ризик скорочення фінансування ООН.

«У американців найвищий фінансовий внесок. Відповідно, якщо США хоча б на місяць припинять фінансування ООН, це стане серйозним ударом», – наголосив експерт.

На його переконання, не можна розраховувати на ООН після того, як США вирішили торпедувати її як міжнародну організацію.

Зруйнована Авдіївка: коли місто зможуть повернути до нормального життя?Експерти оцінили наслідки для регіону після обстрілу Авдіївки та розповіли, коли можна буде нормалізувати гуманітарну ситуацію в місті.

«Хоча при цьому ООН залишається місцем зустрічі дипломатів для обговорень точок зору та донесення об'єктивної інформації», – уточнив Небоженко.

За його словами, для нас це також дуже важливо. Адже величезна пропагандистська машина РФ заповнила майже все. В цьому плані вони сильніші. ЗМІ РФ можуть у будь-який момент підняти величезну хвилю дезінформації.

«Для нас головне зараз – не отримати рішення, а хоча б правду донести, щоб нас ще не зробили винними у всьому. Адже вони на повному серйозі кажуть, що українці самі знеструмили регіон. Тому обговорення в ООН потрібні, але вони вже не мають великого дипломатичного значення», – проаналізував ситуацію Віктор Небоженко.

Як відомо, президент США Дональд Трамп назвав ООН «клубом за інтересами» та заявив про скорочення фінансування Організації на 40%.

Нагадаємо, Держдеп США закликав РФ зупинити насильство на сході України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: