Як вплине на Україну прикордонний контроль між РФ і Білоруссю – думка

Читать на русском
Значна частина товарів і продуктів українського виробництва продавалася через Білорусь. Встановлення прикордонного контролю між Білоруссю і РФ призведе до скорочення товарообігу між Україною й Росією.

Однією з причин відновлення прикордонного контролю між РФ і Білоруссю є велика кількість контрабанди на російський ринок, яка потрапляє з усіх країн світу транзитом через Білорусь, у тому числі й з України.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова Асоціації постачальників роздрібних мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

«Сьогодні російські експерти зведення повноцінного кордону пов'язують із великою кількістю контрабанди на російський ринок, яка потрапляє з усіх країн світу транзитом через Білорусь. Так чи інакше, але будемо чекати, як це позначиться на продажах товарів і продуктів українського виробництва, тому що дійсно значна їх частина продавалася через нашого сусіда. А також, можливо, менше російських товарів буде в Україні, хоча їхня частка й зараз є дуже малою», – зазначив він.

Росіяни вказують на те, що серед найбагатших людей Білорусі частина заробили свій капітал на поставках заборонених в РФ товарів.

Україна створила умови для прокачування нафти через нафтопровід «Одеса-Броди»Тарифний комітет Міністерства інфраструктури України задовольнив клопотання ПАТ «Укртранснафта» і встановив знижку портових зборів на танкери з нафтою в розмірі 75%.

З 2014 року Україна і Росія перебувають у стані війни, в тому числі торгової. Білорусь спочатку стала буферною країною, через яку на український ринок потрапляли заборонені товари з РФ і навпаки. З кожним роком товарообіг між Україною та Білоруссю падав, але контрабанда все одно йшла нескінченним потоком.

Відзначимо, президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна може обійтися без російської нафти, й не має наміру заради цього жертвувати своєю свободою та незалежністю.

Водночас скорочення поставок російської нафти до Білорусі має бути заміщене альтернативними варіантами, одним з яких є постачання сировини з басейнів Чорного та Середземного морів через Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: