Лукашенко підтримав постачання нафти через територію України

Читать на русском
Скорочення постачання нафти від Російської Федерації має бути заміщене альтернативними варіантами, зокрема з басейнів Чорного та Середземного морів через Україну.

Скорочення постачання російської нафти до Білорусі має бути заміщене альтернативними варіантами, одним з яких є постачання сировини з басейнів Чорного та Середземного морів через Україну.

Про це заявив президент країни Олександр Лукашенко в п'ятницю, приймаючи з доповіддю віце-прем'єра Володимира Семашка, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на портал президента Білорусі.

«Ми нічого не приховуємо від людей. Приховувати, я думаю, не треба. Катастрофи немає, але скорочення постачання нафти від Російської Федерації має бути заміщене альтернативними варіантами», – заявив Лукашенко.

Президент зазначив, що відповідні питання обговорювалися ще наприкінці минулого року.

«І ми ці альтернативні варіанти не просто опрацьовували. Ми деякі випробували, випробували вже на практиці, доставляючи нафту з Чорного та Середземного морів на наші нафтопереробні заводи, щоб на практиці подивитися, як це виглядатиме економічно», – сказав Лукашенко.

Україна створила умови для прокачування нафти через нафтопровід «Одеса-Броди»Тарифний комітет Міністерства інфраструктури України задовольнив клопотання ПАТ «Укртранснафта» і встановив знижку портових зборів на танкери з нафтою в розмірі 75%.

«Тому я хотів би почути, як тут ідуть справи. Як просувається переговорний процес сьогодні з Російською Федерацією й на перспективу, щоб визначитися, як нам діяти далі. Та й щодо нафтовидобутку в Білорусі», – підкреслив він.

Відзначимо, конфлікт між РФ і Білоруссю з питання заборгованості за газ призвів до того, що Росія в третьому кварталі 2016 року скоротила постачання нафти до республіки з 5,3 млн тонн до 3,5 млн тонн.

Нагадаємо, що танкер ALHANI під прапором Лівії транспортував до Одеськького морпорту перші 84,7 тис. тонн азербайджанської нафти, призначеної для переробки на Мозирському НПЗ Республіки Білорусь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: