Вибори канцлера та фактор Трампа: експерти розповіли про зміну влади в Німеччині

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог
Олександр Палійполітичний експерт

До виборів ще багато часу. За цей період може відбутися безліч подій, які змінять картину, тим більше, що всі сьогодні перебувають під впливом «фактора Трампа».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Голобуцький, аналізуючи інформацію про те, що Мартін Шульц стане суперником Ангели Меркель на майбутніх виборах канцлера Німеччині.

«Якщо оцінювати сьогоднішню ситуацію, то поки що Меркель має стабільну підтримку й усі шанси стати переможцем виборів. По-перше, Меркель дійсно популярна, по-друге, німці дуже консервативні, по-третє, на відміну від іншої Європи, навіть за наявності проблем у Німеччині все одно високий рівень життя», – розмірковує Голобуцький.

Дійсно, уточнив експерт, є питання міграційних процесів, але й воно двояке.

З одного боку, міграційний процес грає в мінус, але з іншого – в плюс. Через деякий час мігранти – це вже виборці, що можуть підтримати Меркель.

Також, на його думку, зараз у Шульца немає сильної переваги та якихось серйозних заяв.

«Шульц має більш м'яку позицію щодо РФ загалом, та й з приводу санкцій, але виходячи з електоральної логіки він не може займати таку ж позицію, як Меркель», – пояснив політолог.

Як припускає експерт, ситуація змінюватиметься залежно від США, рішень Трампа та позицій соціалістів на виборах в інших країнах.

Аналітик пояснив, чого побоюється Німеччина з приходом до влади ТрампаПолітичний аналітик пояснив, із чим може бути пов'язане наростання конфліктної лінії між Німеччиною та США.

Також в експертному колі позитивно оцінили можливе президентство Штайнмаєра й вважають його можливе призначення домовленістю з Меркель.

«Для Штайнмаєра як політика, час якого спливає, це буде спокійна потрібна посада, щоб завершити свою кар'єру. Німеччина – парламентська республіка, але президент для них є моральним авторитетом. Підтримку він має й усіх це цілком влаштує. Для України це позитивний сигнал, оскільки таке призначення означатиме стабільну владу в Німеччині, що важливо для нас», – вважає Олександр Палій.

Щодо Меркель, то, за словами політолога, її підтримка стабільна, оскільки німці – це фундаментальна нація, яка не стане кидатися в крайнощі.

Нагадаємо, Мартін Шульц заявив про твердий намір стати наступним канцлером ФРН і пообіцяв «захоплюючі вибори». За даними опитувань, рейтинги Шульца і Меркель майже рівні. Вибори в Німеччині відбудуться 24 вересня 2017 року.

Раніше «Слово і Діло» розповіло, чому між США з початком правління Трампа та Німеччиною складаються напружені відносини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: