Демарш депутатів: експерт оцінив ризики розпаду коаліції

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Представники коаліційної більшості чудово розуміють, що в разі проведення дострокових виборів не зможуть отримати більше місць у парламенті. Відповідно, вони підуть на будь-які кроки, щоб уникнути цього.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков, аналізуючи інформацію про те, що коаліцію та «БПП» мають намір залишити не менше десяти депутатів.

«Якщо ми подивимося глибше, то коаліція за фактом потрібна лише для однієї мети – призначення уряду та прем'єр-міністра. Голосування відбуваються ситуативною більшістю або за певними домовленостями між керівництвом», – констатував політолог.

Також експерт висловив припущення, що якщо сьогодні на законодавчому рівні забезпечити необхідність присутності тієї чи іншої партії, яка планує балотуватися до парламенту, хоча б в одній чи двох радах, то ми побачимо що партіям доведеться брати участь у місцевих виборах і перемагати до того, як приходити до парламенту, а не навпаки, як це відбувається зараз.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в найближчі чотири роки в Україні не буде позачергових виборівСказано 21 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Фактично, п'ять із шести партій, які присутні сьогодні в парламенті, змогли сформувати власні проекти в обласних радах лише після того, як потрапили до парламенту. Якщо «Опоблок» сприймати як продовження «Партії регіонів», то чотири», – підкреслив Сергій Биков.

В експертному колі немає однозначної позиції, як довго протягне нинішня коаліція, але існує думка, що ймовірність перевиборів у 2017 році навіть менша, ніж була в 2016-му. Якщо в соціально-економічному плані буде відносно стабільна ситуація, то в політичному плані навряд чи відбудуться кардинальні зміни.

Як відомо, два роки тому Президент України Петро Порошенко запевнив, що час постійних перевиборів минув і найближчі 4 роки в Україні виборів не буде.

Нагадаємо, аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що минулого року Петро Порошенко виконав кожну п'яту свою обіцянку. Проаналізувати рівень відповідальності Президента можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: