Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Блокадний тиждень

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Цього тижня активісти, які борються за право не розмитнювати машини, блокували Київ. А депутати – залізницю в Луганській області. Тим часом Рада безпеки вирішувала, як переозброювати армію, заступник голови фракції БПП лікувався від отруєння ртуттю, а терористи «ДНР» намагалися ходити в атаку на українські позиції. В останньому випадку – невдало.

Дірка від Бублика

23 січня про свій вихід із коаліції та фракції БПП заявив депутат Юрій Бублик. За його словами, влада не дуже горить бажанням боротися з корупцією, а більше хоче її очолити. Навздогін він заявив, що до аналогічного кроку готові – і вже написали заяви – близько десяти його колег. Останнє пізніше спростував спікер парламенту Андрій Парубій.

Залізничне протистояння

В уряді триває конфлікт. З одного боку – БПП в особі прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та його протеже, глави «Укрзалізниці» Войцеха Балчуна. З іншого – НФ в особі міністра інфраструктури Володимира Омеляна. Після того, як «Укрзалізницю» забрали у Мінінфраструктури, Омелян на засіданні уряду 25 січня обрушився з критикою на Балчуна, звинувативши того в можливій причетності до корупційних схем – зокрема, сумнівних закупівель у інших БПП-шників, братів Дубневичів. Гройсман підтримав Балчуна, але в цілому зайняв примирливу позицію.

Блокада Києва, блокада Донбасу

Чвари навколо «Укрзалізниці» та блокада окупованих територій. Головні обіцянки тижня«Слово і Діло» підбило підсумки минулого тижня, традиційно висвітливши їх через найважливіші обіцянки вітчизняних політиків.

До речі, про транспорт. 24 січня представники організації «АвтоЄвроСила» блокували в'їзди до міста Києва, вимагаючи від парламенту ухвалення законопроекту №5567. Цей законопроект пропонує можливість не розмитнювати ввезені в Україну автомобілі, а просто платити певний щомісячний податок за їх використання. Норма сумнівна: фактично, пропонується узаконити обхід закону й платити з нього податки. Але люди протестують, шини палять.

А тим часом самі депутати, включаючи окремих авторів цього законопроекту, блокують залізничне сполучення на лінії розмежування в Луганській області. За їхньою версією, тим самим вони заважають контрабанді вугілля між Україною та «ЛНР». За версією заступника міністра з питань окупованих територій Георгія Туки, єдине, чому вони заважають, то це забезпеченню ТЕС у місті Щастя, яка живить енергією весь регіон. За версією злих язиків, вони просто нагадують про себе виборцю й заодно – деяким місцевим олігархам, зацікавленим у вугільних поставках. На користь цієї версії говорить те, що лінію розмежування з більш активними як у діловому, так і в бойовому плані, терористами «ДНР», депутати чомусь не блокують.

Осквернення могил

Останнім часом почастішали провокації щодо єврейських і польських меморіалів в Україні. І якщо спочатку інциденти в тій же Умані дійсно можна було списати на дії місцевих радикалів, то з ростом кількості випадків це все більше схоже на організовану акцію, покликану ускладнити українсько-єврейські та українсько-польські відносини. Так, 25 січня була сплюндрована польська частина меморіального комплексу «Биківнянські могили» під Києвом.

Переозброюємось

27 січня відбулося засідання РНБО. Темою обговорення було державне оборонзамовлення на 2017 рік. Його пріоритет – переозброєння армії. Однак подекуди первинна швидкість, а не сучасність. Так, Президент Петро Порошенко пояснив, чому держава віддає перевагу новим «Булатам», а не новітнім «Оплотам». За його словами, апгрейд Т-64 до «Булата» не тільки незрівнянно дешевший, але й робиться в кілька разів швидше, так що іноді простіше поставити на гусениці роту «Булатів», ніж один «Оплот». А в нашій ситуації час – критично важливий. В решті замовлення передбачає забезпечити наших військових новим перспективним озброєнням: сучасними ракетними й артилерійськими системами, броньованими ракетними катерами, безпілотними літальними апаратами, засобами радіоелектронної боротьби та радіолокації, зв'язку й управління, комплексами розвідки для артпідрозділів, засобами спостереження, прицілювання і нічного бачення. Плюс модернізація авіації.

Демеркуризація Кононенка

Ртуть. Замість тисячі слів… Хто й навіщо отруїв Кононенка?Історія про отруєння заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка» має цілу низку розбіжностей.

Журналістка Соня Кошкіна поділилася інсайдом: виявляється, заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко отруєний ртуттю і зараз проходить курс лікування. Хто саме отруїв нардепа – поки не повідомляється. Пізніше факт отруєння підтвердив колега потерпілого по фракції Олексій Гончаренко. За словами останнього, Кононенко не хотів привертати зайвої уваги до цієї справи, але якщо вже інформація спливла – так, він підтверджує.

Знайшов спокій на Батьківщині

28 січня ексгумовані в Празі останки письменника Олександра Олеся та його дружини прибули до Києва. 29 січня їх перепоховали на Лук'янівському кладовищі. Витрати на транспортування та перепоховання (60 і 80 тисяч гривень відповідно) взяла на себе українська держава.

Гобліни в атаці

Напруга в зоні АТО наростала весь тиждень. До вихідних, 28-29 січня, терористи вже обстрілювали сили АТО з усіх калібрів, навіть не намагаючись це якось приховувати. А в неділю спробували сходити в атаку на позиції ЗСУ до авдіївської промзони. Результат – кілька десятків поранених і не менше восьми убитих. Спроба затушувати втрати цього разу не вдалася – серед ліквідованих виявився досить відомий «комбат 1-го батальйону бригади «Схід» із позивним Грек.

На жаль, підтверджена також загибель чотирьох бійців 72-ї бригади ЗСУ - Андрія Кизила, Володимира Бальченка, Дмитра Оверченка і Володимира Крижанського.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: