Чвари навколо «Укрзалізниці» та блокада окупованих територій. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Минулий тиждень був складним і насиченим подіями, які для України в цілому несуть мало позитиву. Перші (очікувано суперечливі) кроки й рішення американського президента Дональда Трампа, продовження конфлікту між профільним комітетом Ради й МОЗом, а також скандалу навколо «Укрзалізниці» очевидно не отримають швидкого й корисного для нашої країни вирішення. До них варто додати також активізацію бойовиків на Донбасі (зокрема, спробу штурму Авдіївської «промки») і торгову блокаду окупованих територій, єдиної думки щодо якої у більшості українців поки немає. Про те, як усі ці події відобразилися на риториці вітчизняних політиків і як останні вплинули на ситуацію в країні – в нашому сьогоднішньому огляді.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Луценко і гучні справи

Лідером за кількістю резонансних невиконаних обіцянок минулого тижня став генеральний прокурор Юрій Луценко. Річ у тім, що він примудрився дати одразу три обіцянки, виконання яких у визначений ним же термін із самого початку здавалося примарним, і, як наслідок, було провалене. Так, 10 серпня минулого року він пообіцяв до початку 2017-го подальші затримання у провадженні проти Єфремова. На той момент, крім самого Єфремова, затриманим у цій справі був депутат від ПР Володимир Медяник. У відповіді Генпрокуратури на інформаційний запит «Слова і Діла», датованій 19 січня, повідомляється, що на сьогодні в цій справі затриманий лише Єфремов, хоча й ще 5 осіб перебувають у розшуку.

Крім того, попри обіцянки генерального прокурора, ані справа екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка, ані провадження щодо одіозного вітчизняного бізнесмена Сергія Курченка протягом 2016 року так і не були передані до суду. Зробити це саме у минулому році Луценко пообіцяв 26 листопада, але місяця з гаком, що залишався до Нового року, йому для цього не вистачило. Відповідно до того ж таки листа, на цю мить у справі Курченка триває досудове слідство, а у справі Клименка воно взагалі припинене «у зв'язку з переховуванням підозрюваного від органів слідства та суду».

Депутатські запити почекають

Серед лузерів тижня опинився і народний депутат Мустафа Найєм, який не зміг за рік створити єдиний ресурс, що систематизував би всі депутатські запити і звернення та відповіді на них. Зробити це він пообіцяв ще 12 січня 2016 року, проте досі ані самого ресурсу, ані жодної законодавчої ініціативи депутата щодо даного питання «Слову і Ділу» відшукати не вдалося. Наразі єдиним ресурсом, на якому розміщенні депутатські запити та відповіді на них, що перебувають у відкритому доступі, є офіційний веб-портал Верховної Ради України.

Метушня зі шкільними автобусами на Львівщині

Губернатор Львівської області відомий більшості українців перш за все у зв’язку з ситуацією зі сміттям у Львові, яку йому доводиться розв’язувати поряд із мером обласного центру Андрієм Садовим. Але «Слово і Діло», яке відслідковує всі обіцянки політиків такого рівня, має на нього й інший компромат. Зокрема – дані про не виконану ним обіцянку щодо закупівлі шкільних автобусів для регіону, яку він не може виконати вже півтора року. Саму обіцянку він озвучив ще наприкінці серпня 2015 року. Відтоді катавасія із держаними закупівлями аж ніяк не наблизила школи регіону до отримання обіцяних транспортних засобів. До початку 2016 року кошти на них надійшли, але майже всі оголошені тендери (спочатку на рівні області, потім на рівні районних департаментів освіти) були скасовані – переважно через рішення Антимонопольного комітету. Як би там не було, Синютка зі своїм завданням не впорався.

Топ-3 виконаних обіцянок

Не дати відбілити Сашу-стоматолога

У грудні минулого року народний депутат і радник міністр внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що подасть апеляцію на рішення Печерського райсуду Києва про непричетність сина Віктора Януковича Олександра до розстрілів на Майдані. «Слово і Діло» поцікавилося, як виконується ця обіцянка, і з’ясувало, що апеляція нардепом таки справді направлена. Незалежно від результату зусиль Геращенка, констатуємо, що обіцянку він виконав.

«Мінімалка» для депутатів

Досить популістичну заяву зробив минулого тижня народний депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Рабінович, зазначивши, що він має намір зареєструвати в парламенті постанову про встановлення заробітних плат депутатів на рівні прожиткового мінімуму. Відповідно до чинного Держбюджету, прожитковий мінімум становить 1544 грн, а до кінця року він підвищиться до 1700 грн на місяць. І 19 січня Рабінович таки дійсно зареєстрував проект закону «Про встановлення розміру посадового окладу народних депутатів України», яким запропонував зафіксувати розмір зарплати парламентарів на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи. Шансів на ухвалення у такого законопроекту нуль, зате до списку виконаних обіцянок нардепа додалася ще одна.

Валентин РезніченкоГолова Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Резніченко обіцяє створити Музей героїв АТОСказано 26 січня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Музей героїв АТО в Дніпрі

Створити у Дніпрі перший в Україні Музей антитерористичної операції пообіцяв у січні минулого року голова місцевої обласної держаної адміністрації Валентин Різниченко. За задумом губернатора, в музеї мала бути розміщена детальна інформація про всі батальйони та бригади, що базуються на Дніпропетровщині, карта їх бойових маршрутів у зоні АТО. До експозиції повинні були увійти особисті речі бійців, листи, бойові українські прапори, військові трофеї, гільзи, осколки. Інформацію про життя та перемоги учасників АТО мали доповнити фотографіями із зони бойових дій. В результаті було зроблено навіть більше: 23 січня 2017 року в Дніпрі відкрили внутрішню експозицію обіцяного Резніченком музею. На 600 кв. м помістилися близько 2 тис. експонатів, а також мультимедійна зала з «ефектом присутності».

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Нардепи на сторожі блокади Донбасу

Організувати чергування з метою постійної присутності народних депутатів на постах, де активісти, серед яких є і ветерани ЗСУ та Нацгвардії, блокують торгівлю України х окупованими територіями Донбасу пообіцяв нардеп від «Самопомочі» Семен Семенченко. Поки що ця обіцянка виконується: відомо, що 23 січня екс-комбат «Донбасу» сам був на блокаді в прифронтовій Луганщині, 25 січня до нього приєдналися Володимир Парасюк, Тарас Пастух і Павло Костенко.

Ще один шанс для «Суспільного»

Запустити нарешті багатостраждальне громадське телебачення та радіомовлення України, профінансувавши його у 2017 році на 100%, пообіцяв міністр інформаційної політики Юрій Стець. За його словами, в Держбюджеті на це закладені 1,2 млрд грн, і всі вони обов’язково надійдуть медійникам.

Гройсман vs. Омелян: хто більше пообіцяє «Укразілниці»?

Отримавши у безпосереднє розпорядження такий значний актив, як ПАТ «Укрзалізниця», прем’єр-міністр Володимир Гройсман одразу ж поквапився запевнити, що під крилом уряду йому житиметься добре (краще, ніж під опікою МІУ?). Зокрема, він заявив, що «зробить усе, для того, щоб УЗ була успішною». Додамо до цього зафіксовану минулоріч обіцянку прем’єра про те, що в 2017-му для ПАТ буде відремонтовано 14 тисяч вагонів (Омелян пообіцяв лише 200), кілька тисяч із яких – зусиллями вітчизняного виробника, на Дарницькому вагоноремонтному заводі. Ще 8 тисяч вагонів, за словами Гройсмана, «Укрзалізниця» цьогоріч має отримати новими.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: