Наслідки зростання «мінімалки»: експерт оцінив ситуацію із завищеними цінами за проїзд

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Підвищення заробітної плати – те, за що варто було боротися, покращивши економічні показники, дохідну частину. Але якщо зараз уже говорять про інфляцію, то це означає, що уряд не зміг зробити нічого кращого, ніж просто надрукувати на верстаті гроші.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Дмитро Купира, аналізуючи ситуацію з масовим підвищенням ціни на проїзд у громадському транспорті.

Загалом, за його словами, поки що ситуація утримується на рівні, коли підвищення цін удвічі на товари й послуги не відбулося, хоча вони все ж зростають, але деякі з них – досить об'єктивно.

«Щодо транспорту, як правило, ухвалює рішення місцева влада, й це питання не до уряду. Те, як місцева влада організовує роботу з місцевими перевізниками чи, власне, свій комунальний транспорт, і є показником роботи», – зауважив експерт.

З року в рік повторюється практика, коли місцевим перевізникам легше домовитися з владою, дати неофіційний кеш, тим самим забезпечивши собі необґрунтовано високі ціни на перевезення.

«Перевізники – це приватні структури, дозвіл на ціноутворення вони отримують від місцевої влади, тому питання вирішуватиметься в цій площині. Це вже залежить від того, наскільки влада готова відстоювати інтереси населення», – підкреслив аналітик.

Наприклад, розповів експерт, був позитивний результат у Сумській області, коли місцеві перевізники хотіли підняти ціни на проїзд із 3 до 5 гривень, на кілька днів навіть оголосили бойкот, але місцева влада сама на певний час змогла забезпечити перевезення містом, а згодом – підписала договір із ціною 2,5 гривні.

Непроїжджа частина: 10 найгірших автомагістралей УкраїниСистема народного контролю «Слово і Діло» вирішила навести список найгірших автомобільних шляхів, які вітчизняні водії за можливості оминають десятою дорогою.

«Вони утримали питання з ціноутворенням на прийнятному рівні. Це приклад того, як місцева влада може відстоювати інтереси громади, коли має бажання», – додав Дмитро Купира.

Нагадаємо, уряд запевняє, що підняття мінімальної зарплати не є підставою для підвищення цін і тариф на проїзд буде знижений.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман ще минулого року переконував, що негативних наслідків від підвищення «мінімалки» не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: