Україна лідирує за кількістю позовів у Євросуді з прав людини

Читать на русском
У Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) констатують значне збільшення скарг, які були подані до суду протягом 2016 року, порівняно з попередніми двома роками.

У Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) констатують значне збільшення скарг, які були подані до суду протягом 2016 року, порівняно з попередніми двома роками.

Про це розповів голова ЄСПЛ Гвідо Раймонді під час прес-конференції, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на видання DW.

За даними очільника Євросуду з прав людини, станом на кінець 2016 року кількість скарг, які очікують на розгляд у суді, становила 79 750, що на 23% більше, ніж роком раніше (64 850 справ).

Раймонді пояснив, що збільшення кількості поданих скарг насамперед пов'язане із ситуацією в трьох країнах: Угорщині та Румунії – через скарги на умови тримання в місцях позбавлення волі, й Туреччині – в зв'язку з масовими репресіями, які відбуваються в країні після невдалої спроби військового перевороту в липні 2016 року.

ЄСПЛ розпочав розгляд позовів України проти РосіїВ Європейському суді на сьогодні є вже чотири українських позови проти Російської Федерації.

У 2016 році за кількістю рішень ЄСПЛ, в яких були визнані порушення прав людини державами, лідерами є Росія (228 рішень), Туреччина (88), Румунія (86), Україна (73), Греція (45) та Угорщина (41). Станом на 31 грудня 2016 року більшість скарг, які очікують на розгляд у ЄСПЛ, були подані проти України (22,8%), Туреччини (15,8%), Угорщини (11,2%), Росії (9,8%) та Румунії (9,3%). Половина справ, які мають бути розглянуті за пришвидшеною процедурою, стосується України.

Зазначимо, що в 2014-2015 роках Україна також посідала перше місце за кількістю скарг проти неї, які очікують на розгляд у ЄСПЛ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мін'юст подав п'ять позовів проти Росії до ЄСПЛ, а Гаазький суд оприлюднив текст позову України проти Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: