Новий скандал навколо е-декларацій: за що воюють НАЗК та Мін'юст?

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Публічне протистояння відомств, які фактично розробляють політику протидії корупції в Україні, свідчить про те, що нинішнє законодавство України відкрило можливості для притягненні до відповідальності за корупційні дії.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський, аналізуючи звинувачення Мін'юсту на адресу НАЗК за саботаж перевірки е-декларацій та заяву Агентства про те, що старт перевірок зайшов у глухий кут.

«На кону зараз реальні інструменти того, як притягувати до відповідальності тих чиновників, що будуть вказувати неправильну інформацію в своїх деклараціях. Те, що два відомства воюють одне з одним публічно, свідчить про слабкість у першу чергу уряду України, який пустив цей процес на самоплив. Відповідно, ці конфлікти можуть тривати й надалі», – пояснює експерт.

При цьому, наголосив він, до конфліктів підключаться нові відомства, оскільки НАБУ вже звинувачувало НАЗК раніше, та й правоохоронні органі можуть пред'явити свої претензії.

Не виключено, що після того, як НАЗК публічно поб'є горщики з Мін'юстом, це повториться з урядом, оскільки те, що відбувається, – безпосередня відповідальність Гройсмана, який не може вирішити конфлікт у самому уряді.

«Не можна сказати, що є саботаж як такий, але відбувається боротьба двох відомств за вплив на процеси протидії корупції саме в е-деклараціях. Мін'юст намагається зберегти свій вплив, а НАЗК хоче перебрати на себе функції протидії корупції», – підкреслив політолог.

На його думку, це чіткий сигнал суспільству та міжнародним партнерам, які оплачують всю нашу антикорупційну політику, про те, що уряд не контролює ці процеси.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко пообіцяв, що обов'язково внесе в декларацію інформацію про оренду свого Cadillac EscaladeСказано 20 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Якщо найближчими днями ніхто не зробить висновки, а уряд не почне координувати цю діяльність, не збере всі зацікавлені сторони, то звинувачення продовжаться. Крім того, це негативний сигнал міжнародним донорам про наявність ризику того, що конфлікт з приводу е-декларацій триватиме протягом усього 2017 року», – проаналізував ситуацію Гліб Канєвський.

Зауважимо, що, за словами міністра юстиції Павла Петренка, НАЗК – єдиний орган, з яким Мін'юст не може знайти спільної мови, а новостворений порядок перевірки е-декларацій не відповідає чинному законодавству.

«Слово і Діло» зафіксувало обіцянку лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка, який ще два роки тому зобов'язався внести до декларації інформацію про оренду свого Cadillac Escalade. Однак інформація про цей автомобіль у декларації нардепа так і не з'явилася.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: