У Реви розповіли, в яких випадках можна не платити за «комуналку»

Читать на русском
Постачальники комунальних послуг зобов'язані вказувати розмір субсидії або переплату в комунальних рахунках, і не мають права вимагати в людей оплачувати послуги в повному обсязі.

Несплата споживачем житлово-комунальних послуг у зв'язку з наявністю зекономленої субсидії або переплати не може трактуватися як заборгованість за комунальні послуги.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики України, передає «Слово і Діло».

«Якщо сім'я скористалася своїм законним правом і використовувала заощаджену в попередньому місяці субсидію в рахунок наступного комунального платежу, тобто скористалася так званою «переплатою» й не сплатила за опалення, водопостачання чи електроенергію, це не може трактуватися постачальниками послуг як заборгованість з оплати комунальних послуг і не є підставою для скасування допомоги», – йдеться в повідомленні.

У відомсті нагадують, що постачальники комунальних послуг мають зазначати розмір субсидії або переплату в комунальних рахунках, а також не мають права вимагати у людей оплачувати послуги в повному обсязі, шантажуючи відключенням опалення або газу.

Водночас сім'ю можуть позбавити субсидії, якщо фактично спожиті послуги не оплачуються з урахуванням розміру допомоги з місяця, в якому надійшло таке подання від постачальників послуг. «За винятком випадків, пов'язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії, що підтверджується відповідними документами», – уточнили в Мінсоцполітики.

Відновлення виплати відбувається з моменту подачі документів, що підтверджують погашення заборгованості з оплати комунальних послуг.

У Кабміні розповіли, скільки українці платять за «комуналку»Середній розмір нарахувань на житлово-комунальні послуги сьогодні майже збігається із сукупними доходами домогосподарств.

При цьому заборгованість з оплати за ЖКП не береться до уваги органами соціального захисту населення в процесі оформлення субсидії, але впливає на нарахування постачальниками послуг розміру платежу з урахуванням допомоги в разі несплати рахунків за спожитий газ, тепло, воду та освітлення.

«Такий механізм виключає можливість виникнення заборгованості в громадян, які отримують субсидію», – вважають у Мінсоцполітики.

Раніше повідомлялося, що Міністерство юстиції України запустило Єдиний електронний реєстр боржників за комунальні послуги.

Нагадаємо, що залишки бюджетних коштів на субсидії населенню для оплати житлово-комунальних послуг за підсумками опалювального сезону 2015/2016 склали 12 мільярдів гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: