Спір ціною в $3 мільярди: чи потрібно віддавати «схемний кредит Януковича»?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Україна виглядатиме вкрай безглуздо, якщо віддасть абсолютно сумнівний та схемний кредит РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи завершення слухань у Лондоні щодо «боргу Януковича».

«Такі справи тривають, як правило, від трьох до п'яти років. Це лише перший етап. Зараз Україні потрібно подавати зустрічний позов. РФ винна в сукупності в десятки разів більше. Великою дурістю буде, якщо ми визнаємо борг, взятий у такий спосіб», – переконаний економіст.

Також, за його словами, невиплата цього боргу жодним чином не вплине на кредитні показники та рейтинги України.

«Навпаки, наші резерви зменшаться, якщо ми віддамо борг РФ. Україна стане більш вразливою. Зараз у нас нормальна ситуація – як юридична, так і фінансова, тому вихід – судитися, враховуючи збитки, яких завдала нам РФ», – вважає Савченко.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко дотримується іншої думки й припускає, що існує висока ймовірність того, що борг визнають суверенним, а Україні доведеться вирішувати питання його реструктуризації.

Експерт пояснив, чому Україні краще виплатити «борг Януковича» РФКонсультант з економічних питань Центру Разумкова оцінив ризики виплати країні-агресору «боргу Януковича».

«Якщо Україна вирішуватиме питання реструктуризації, то нам доведеться сісти за стіл переговорів із Росією», – говорить експерт.

Лондонський суд збирається ухвалити рішення щодо цього боргу протягом трьох місяців. Українське керівництво наполягає, що кредит на 3 мільярди доларів був хабарем Януковичу від Кремля.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: