Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень із опадами

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Огляд цього тижня нагадує прогноз погоди. На Донбасі «Гради» з «Ураганами», а в Лук'янівському СІЗО Києва бушує «Торнадо» – але, з іншого боку, на території України більше немає «Дождя». Тим часом Надія Савченко, нікого не слухаючи, оприлюднила списки полонених, а «Українська правда» – список нагороджених вогнепальною зброєю від імені міністра внутрішніх справ. Президент представив нового главу Одеської області, а Рада після свят раптово зрозуміла, що випадково ліквідувала податкову поліцію.

Списки Савченко

Савченко оприлюднила списки полонених на Донбасі з обох боківНародний депутат оприлюднила в своєму Facebook списки всіх полонених, яких вимагає звільнити як Київ, так і самопроголошені республіки Донбасу.

10 січня Надія Савченко зробила те, від чого її довго і переконливо просили утриматися: оприлюднила списки українських полонених, захоплених терористами «ДНР» і «ЛНР». Проблема в тому, що навряд чи це посприяє їхньому звільненню, швидше навпаки: інформація в списках може значно відрізнятися від реальності. Це через кілька днів вимушено визнала і сама Савченко. Дійсно, навіть побіжна перевірка показує невідповідності: так, у списках немає викраденого в Донецьку вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського.

Вандалізм міжнародного масштабу

Того ж дня невідомі зруйнували і осквернили пам'ятник полякам, які жили в роки Другої світової війни в селі Гута Пеняцька на Львівщині. На пошкодженому пам'ятнику зобразили прапори України і УПА, а також напис «СС». Поки що немає єдиної версії трагедії: це можуть бути як дії праворадикальних хулігани, так і провокація, спрямована на підрив міжнародного іміджу України. Нагадаємо, нещодавно таким же чином були спаплюжені спочатку синагога, а потім і християнський хрест в Умані.

«Торнадо» бушує

Екс-бійці «Торнадо» атакували конвоїрів Лук'янівського СІЗОУ Лук'янівському СІЗО екс-бійці батальйону Торнадо атакували співробітників, які їх конвоювали.

Увечері 11 січня в Лук'янівському СІЗО, де містяться бійці колишньої роти МВС «Торнадо», обвинувачені в тортурах, мародерство і низці інших тяжких злочинів, сталася надзвичайна подія. За попередніми даними, один із «торнадовців», Максим Глєбов, будучи «на емоціях» після судового засідання посварився з конвоїром і в серцях відрізав собі вухо. Вухо пришили на місце, але, як то кажуть, «осад залишився».

Пізніше в мережу потрапило відео з камер спостереження в СІЗО. На ньому ситуація виглядає дещо інакше: здається, ніби вухо Глібову відрізає його екс-командир Руслан Онищенко. Сам Онищенко це спростовує: за його словами, в зафіксованому на відео моменті вухо вже було відрізане, а він надавав побратиму медичну допомогу.

Дощ скінчився

Телеканалу «Дождь» заборонили мовлення в УкраїніНаціональна рада з питань телебачення і радіомовлення зобов'язала українських провайдерів протягом місяця припинити ретрансляцію російського телеканалу «Дождь» через невизнання каналом суверенітету й територіальної цілісності України.

12 січня Нацрада телерадіомовлення заборонила ретранслювати в українських кабельних мережах російський телеканал «Дождь». Причина – хоч канал і вважається опозиційним, але щодо приналежності Криму явно мислить в одному ключі з Кремлем, що в сюжетах, що в мапах на заставках.

Зрозуміло, це викликало полеміку і протести – мовляв, як же так, демократичний ж канал, а ви його ганчірками. Навіть Freedom House обурився такою атакою на свободу преси.

Але розгадка проста: в Україні рівень допуску російських медіа в свій простір давно впирається у фразу «Чий Крим?». «Дождь» відповів неправильно і порушив український закон. Більше українські контролюючі органи, в принципі, нічого не повинно хвилювати.

Новий губернатор Одеської області

Максим Степанов призначений очільником Одеської ОДАПрезидент Петро Порошенко призначив Максима Степанова очільником Одеської обласної державної адміністрації.

На тижні в Одесі з'явився новий очільник ОДА. Ним став Максим Степанов – колишній керівник поліграфкомбінату «Україна». Нового главу області представив майбутнім підлеглим сам президент. Не обійшлося без невеликого політичного скандальчика: Петро Порошенко розкритикував бездіяльність попередньої регіональної влади, а сама попередня влада в особі Михайла Саакашвілі, обрушилася з неповторним напором на самого Петра Порошенка.

Податкова міліція Шредінгера-Пуха

З Нового року податкова міліція в Україні як би є – але її як би немає. Причина такого цікавого повороту – в нещодавно ухваленому законі №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні». Беручи його, парламент ненавмисно ліквідував податкову міліцію. З огляду на те, що цього кроку багато років чекали як українські бізнесмени, так і наші міжнародні партнери в особі МВФ, багато кричали «так, все, ось так і стійте, зафіксували!». І навіть Мінфін в особі міністра Олександра Данилюка проявив розуміння, заявивши, що такі помилки зовсім навіть не треба виправляти. Однак у самій податковій міліції стверджують, що орган не припинить роботу, поки не буде створено новий – фінансова поліція.

Один міністр, чотириста стовбурів

До кінця тижня видання «Українська правда» оприлюднило власне розслідування видачі міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим нагородньої вогнепальної зброї в 2014-2015 роках. Навіть при тому, що взятий вузький період і оприлюднений список імен і стовбурів не претендує на повноту, він вражає. У ньому – близько 400 прізвищ і найрізноманітніші зразки зброї від звичайних пістолетів «Форт» до легендарного кулемета «Максим». Список нагороджених теж дуже різноманітний – від Президента Петра Порошенка і глави Радбезу Олександра Турчинова до журналістів і депутатів. А народний депутат, однопартієць і екс-радник Арсена Авакова Ігор Котвицький отримав, якщо вірити списку, цілих шість образів зброї.

Загострення на Донбасі

Після Різдва включно на фронті українсько-терористичної війни настало чергове загострення. Кількість артилерійських обстрілів українських позицій в окрему добу почало наближатися до сотні, зросла як інтенсивність, так і калібри озброєнь. Проте, терористи побоюються йти в атаку і намагатися займати українські позиції. Навпаки, за деякими відомостями, в результаті декількох сутичок вони самі були змушені відійти, дозволивши Збройним силам України поліпшити свої позиції в районі Світлодарської дуги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: