Рішення Єврокомісії призвело до втрати Україною транзиту газу на 19%

Читать на русском
Зниження обсягів транзиту через ГТС України стало можливим внаслідок ухвалення Європейською комісією рішення про розширення доступу Газпрому до газопроводу OPAL, який є наземним відведенням від Північного потоку.

З 22 грудня використання маршруту Nord Stream-OPAL зросло на 41% – до 80,5 млн куб. м на добу, що призвело до зниження транзиту природного газу через територію України на 19% – до 120,8 млн куб. м.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу НАК «Нафтогаз України».

«Починаючи з 22 грудня використання маршруту Nord Stream-OPAL зросло на 41% – з 57,1 мільйона кубометрів до 80,5 мільйонів кубометрів на добу. Водночас транспортування ГТС України в напрямку Словаччини скоротилося на 19% – з 148,9 мільйона кубометрів до 120,8 мільйона кубометрів», – йдеться в повідомленні.

Зниження обсягів транзиту через ГТС України стало можливим внаслідок ухвалення Європейською комісією рішення про розширення доступу «Газпрому» до газопроводу OPAL, який є наземним відведенням від «Північного потоку».

«Ситуація, що склалася, дає підстави вважати, що «Газпром» вживає цілеспрямованих заходів для обмеження транзиту через українську газотранспортну систему», – йдеться в повідомленні прес-служби НАК.

Українська ГТС забезпечує пікове споживання газу в ЄСНа відміну від «Північного потоку», ГТС України здатна задовольнити як сезонне, так і короткострокове підвищення попиту на російський газ.

У компанії уточнили, що добовий обсяг газу, який сумарно транспортується обома маршрутами до Європи, 22 і 28 грудня майже не змінився (206 млн куб. м і 201,3 млн куб. м), але відбувся значний перерозподіл на користь Nord Stream-OPAL.

«Це ставить під сумнів твердження про те, що рішення Єврокомісії про розширення доступу «Газпрому» до OPAL і відступ від стандартного європейського законодавства не призведуть до зменшення обсягів транзиту російського газу через територію України», – підкреслюють у НАК.

Нагадаємо, польська PGNiG та уряд Польщі вже подали позови до суду, якими оскаржують рішення щодо OPAL.

Раніше в Єврокомісії заявляли, що реалізація проекту «Північний потік-2» призведе до скорочення кількості транспортних коридорів поставок природного газу до країн ЄС, що посилить залежність від Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: