Польща заблокувала «Газпрому» доступ до трубопроводу OPAL

Читать на русском
Європейський суд виніс позитивне рішення за позовом польської енергетичної компанії, яка оскаржила рішення Єврокомісії щодо виключення 50 відсотків потужностей газопроводу OPAL з Третього енергопакету.

Польщі вдалося заблокувати рішення Єврокомісії про розширення доступу «Газпрому» до трубопроводу OPAL, який є наземним продовженням «Північного протоку».

Про це заявив глава польської енергетичної компанії PGNiG Петро Возняк, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Польське радіо».

«Ми зупинили досить невдале, а для нас шкідливе рішення до моменту його розгляду Європейським судом», – сказав глава PGNiG.

Таким чином Європейський суд виніс позитивне рішення за позовом польської енергетичної компанії, яка на початку місяця через свою німецьку «дочку» PST оскаржила рішення Єврокомісії, яка виключила 50% потужностей газопроводу OPAL з Третього енергопакету. Це рішення давало «Газпрому» можливість наростити обсяги прокачування газу в Європу в обхід України.

У польській компанії відзначили, що рішення суд прийняв 23 грудня, текст постанови буде опублікований на цьому тижні.

Єврокомісія розробила 14 проектів заміщення російського газуКраїни Східної Європи вже реалізовували проекти з прийому скрапленого природного газу (СПГ) і тепер здатні отримувати його.

Довідка: OPAL – газопровід потужністю 36 млрд куб. м, який дозволяє «Газпрому» вийти на ринки Центральної та Східної Європи в обхід України. Його спорудження завершено в 2011 році. Газопровід розташований в ФРН і доходить до кордону з Чехією.

Нагадаємо, що ЄК 28 жовтня схвалила виключення 50% потужностей газопроводу OPAL з Третього енергопакету. Дане обмеження було накладено на «Газпром» в 2009 році.

У зв'язку з цим НАК «Нафтогаз Украни» заявила, що буде домагатися скасування цього рішення.

З цього приводу повинні були проводитися додаткові консультації, щоб досягти компромісу і врахувати інтереси України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: