Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень засудження

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

У свята міністерства і політичні партії зазвичай не дарують нам новин. Але працюють суди та слідчі органи. Так що зведення минулого тижня буде присвячене, в основному, правосуддя – зокрема, судовому переслідуванню чиновників і бізнесменів часів Віктора Януковича. Включаючи його самого.

Розрита могила

Але почнемо все-таки не з «живого і легітимного», а з сумної історії могили чудового письменника і поета Олександра Олеся (Кандиби). 3 січня поховання на Ольшанському цвинтарі в Празі було розрито, останки Олеся та його дружини – ексгумовані. Причина виявилася до протилежного «побутової»: спочатку землю на кладовищі орендував представник української діаспори в Чехії Володимир Михайлишин, який і дбав про поховання письменника. Однак він сам помер, і його спадкоємці вирішили поховати його на тому ж місці. Згодом, коли вибухнув скандал, онук Михайлішина запевняв – мовляв, дізнався про те, що могила не порожня, запізно. Дивно, якщо врахувати, що на ній була табличка. Як би там не було, зараз останки поета і його дружини зберігаються в депозитарії. Можливо, їхні тіла будуть перепоховані в Україні. Те, що сталося дозволило кількох українських істориків і активістам, включаючи Володимира В'ятровича та Віталія Гайдукевича, підняти питання про створення національного аналога французького Пантеону – місця поховання видатних співвітчизників.

Курченко – заочно арештований

Суд дозволив узяти під варту КурченкаПечерський районний суд задовольнив клопотання Генпрокуратури про взяття під варту бізнесмена-втікача Сергія Курченка.

Увечері 3 січня суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань задовольнив клопотання прокуратури і виніс повторне рішення про взяття під варту бізнесмена Сергія Курченка. Останній, який вважався одним із «гаманців Януковича», звинувачується в банківських махінаціях і розкраданнях майна держпідприємства ПАТ «Укргазвидобування». Взяти його під варту на практиці певною мірою перешкоджає той факт, що він вже давно ховається за кордоном.

А Єфремов – очно

Єфремову вручили обвинувальний акт у справі про сепаратизмЕкс-голові фракції Партії регіонів у Верховній раді 7-го скликання Олександру Єфремову та його адвокатам вручили обвинувальний акт.

А ось екс-главі фракції «Партії регіонів» у парламенті Олександру Єфремову не так пощастило: він в Україні і в тюрмі. 4 січня Генеральна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно нього. Політика звинувачують у держзраді, організації захоплення держустанов і сприяння створенню терористичної організації «ЛНР». Наступне судове засідання у справі має відбутися 10 січня.

Януковича «обскубли»

Також на тижні стало відомо, що Печерський районний суд наклав арешт на житловий будинок, квартиру, два гаража і судно (наголос на перший склад) побіжного екс-президента Віктора Януковича. Той, як і його вишезгадані колеги, звинувачується в держзраді, а також у пособництві замаху на територіальну цілісність України і розв'язування агресивної війни.

А Жиліна списали з рахунків

У Харкові закрили справу проти ЖилінаУ Харкові закрили кримінальні виробництва проти лідера Цитаделі Євгена Жиліна після підтвердження його смерті.

5 січня прес-служба прокуратури Харкова повідомила, що закрила справи проти ще одного побіжного пособника терористів – Євгенія Жиліна. Причина – смерть підозрюваного. Нагадаємо, Жиліна розстріляв невідомий вбивця в підмосковному ресторані «Вітерець».

Терористи хочуть амністії

Представник терористів «ДНР» Денис Пушилін розповів, чому стопориться обмін українських заручників на полонених терористів. За словами бандита, «справа не тільки в грошах» – вони наполягають на попередньому ухваленні в Україні закону про амністію. Загалом, стандартна тактика терористів: обмін заручників на гарантії особистої безпеки. Заради такої справи можна і почекати зі звільненням своїх подільників.

Макс Такер і провал змови

Цього тижня Україну порадував журналіст The Times Макс Такер. До нього звернулися співробітники телеканалу «Росія 24», попросивши взяти участь у цікавій схемі. Мовляв, якісь неназвані українські журналісти передадуть йому 17 годин якихось «записів», що компрометують Президента України Петра Порошенка. А він, своєю чергою, вже демонстративно передасть їх «Росії 24». Простіше кажучи, росіяни хотіли привернути авторитетного посередника, щоб не розкривати своїх співробітників в Україні і заодно надати «компромату» більшої достовірності.

Не вийшло. Такер розвеселився і не тільки не підтримав ідею, а й записав розмову з росіянами, виклавши її в соцмережах із позначкою – мовляв, ось так вони проводять пропагандистські операції. Послухати можна тут.

Пашинський-Корбан

Не дуже вдалим видався і компромат колишнього першого заступника голови Адміністрації президента (Януковича) Андрія Портнова. Той виклав у соціальній мережі запис телефонної розмови між, за його словами, «народофронтівцем» Сергієм Пашинським і екс-заступником губернатором Дніпропетровської області Геннадієм Корбаном. Де Пашинський нібито обіцяє, разом із Корбаном, «захопити владу для президента і розстріляти всіх «ушлепков» із його оточення». Проблема в тому, що навіть якщо це дійсно Пашинський і Корбан – голоси схожі – коротка розмова більше схожа на не зовсім тверезе валяння дурня, ніж на якусь змову.

Втім, щось підказує, що і Портнов, і неназвані «українські журналісти», партнери «Росії 24», будуть намагатися і надалі. Подивимося, чи вдасться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: