Дата святкування Різдва: на межі релігії та ідеології

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Суперечки між християнськими церквами в Україні, які в релігійних обрядах дотримуються «старого літочислення», про перенесення святкування Різдва на 25 грудня тривають уже не один рік.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Війна календарів. Що потрібно знати про перенесення святкування Різдва?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Більшість християнських церков світу давно святкують Різдво 25 грудня. Тоді як лише кілька православних Церков, діяльність яких поширюється і в Україні, зберігають традицію святкування Різдва Христового 7 січня», – зазначив експерт.

Порошенко сподівається, що УПЦ стане незалежною від Московського патріархатуГлава держави сподівається, що Константинополь позитивно відповість на звернення Верховної Ради щодо надання автокефалії православній церкві в Україні.

Як уточнив він, в останні роки така розбіжність у поглядах набуває рис більш ідеологічних, окрім суто здорового глузду.

«Громадяни та церковні діячі в світському житті користуються григоріанським календарем, а значить, за логікою, дотримуватися недосконалих астрономічних норм юліанського календаря просто немає сенсу. При цьому, віряни українських православних церков бажають повного переходу на григоріанський календар у зв'язку з необхідністю послабити ідеологічну прив'язку до Російської православної церкви», – пояснює політолог.

Також, якщо враховувати релігійний аспект, то жодних догматичних чи канонічних правил щодо того, яким має бути церковний календар, немає.

«Українці – віруюча нація, яка дуже важко сприймає зміни в традиціях, особливо якщо це стосується релігійних свят», – підкреслив ментальну особливість експерт.

Релігія в наші дні – питання не лише традицій духовних, а й значною мірою ідеологічних, а значить, з'являється широке поле для дискусій, маніпуляцій і політики.

«У період із 1 вересня 2015 року до 27 грудня 2016 року в офіційному сайті Президента України було оприлюднено 10 електронних петицій з приводу святкування Різдва 25 грудня. В поясненнях до петицій йдеться про мотивації різного роду: «оскільки ми живемо за григоріанським календарем», «відмежуватися від подвійних радянських стандартів», «Україна має святкувати Різдво з Європою», – нагадує ситуацію з поданням петицій політолог.

До того ж, схвалили цю ідею в УГКЦ та УПЦ Київського патріархату, хоча з умовою про те, що ініціатива про реалізацію такого рішення має надходити від самих вірян.

«Ну й, звичайно, існує консенсус щодо того, що рішення про перенесення святкування мають ухвалити одночасно всі конфесії всередині всієї християнської громади в Україні. Наприклад, це може відбутися на рівні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій», – проаналізував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Війна календарів. Що потрібно знати про перенесення святкування Різдва?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: