«Території в обмін на мир»: експерт оцінив перспективи завершення війни на Донбасі

Читать на русском
Богдан Яременко

Уже можна зрозуміти, що від війни ми не відкупимося. Потрібно або прямо пропонувати капітулювати, або шукати спосіб її виграти.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише дипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Будь-який спосіб виграти війну з Росією не може починатися інакше, як із замороження конфлікту на Донбасі (надання ОРДЛО статусу, аналогічного Криму, розбудова оборони, поступова деескалація). Всі ці теми «ось тут ми відмовимося від території, а там нам територію повернуть із миром» – безглузді», – розмірковує дипломат.

«По-перше, Путін поки що нічого нікому повертати не збирався, а по-друге, прихильники «обміну Криму на Донбас» не пояснили, як ми це оформимо. А головне, де той самовбивця, який це запропонує не в тексті лонгріду, а в якості політичного плану українському народу?», – підкреслив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Україна переможе у війні на Донбасі за рахунок підтримки народуСказано 18 червня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Нашим найважливішим завданням в умовах швидкоплинних подій та ситуації, що змінюється, зауважив експерт, є не поспішати щось віддавати.

За його словами, навіть за всієї ілюзорності перспектив членства в НАТО та ЄС немає жодних причин відмовлятися від цих тем, поки об'єднання самі не заявлять, що припинили існування.

«Навіть у своєму нинішньому цілком безпорадному вигляді ЄС надає нам фінансову допомогу. І надаватиме. Ситуація в НАТО складна з точки зору впливу нової адміністрації США на єдність в лавах, але водночас на рівні військових в об’єднанні триває серйозна, системна підготовка до відбиття російської агресії. Ми з цього завжди зможемо скористатися», – пояснив Яременко.

Спільне слабке місце останніх грандіозних «рятівних планів» у тому, що їхні автори правильно відзначають: право в міжнародних відносинах втрачає сенс, а впливу набуває сила.

«Але при цьому абсолютно помилково закликають до пошуку якихось перехресних схем чи інших гарантій безпеки, пакетних домовленостей «території в обмін на мир» тощо», – додав експерт.

«Які договірні гарантії чи домовленості в світі, де право не грає жодної ролі? І з ким? З тими, хто ламає через коліно систему міжнародного права? Сила та розум. Лише ставка на розум і силу. Не робити дурних помилок, не встрявати в дурні торги своїм же майбутнім, поступово накопичувати силу – ось наш шлях. Відповідей на наші проблеми ми сьогодні не бачимо. Значить, наше завдання – створити для прийдешнього покоління хоч трохи кращі обставини», – проаналізував Богдан Яременко.

Нагадаємо, три роки тому Президент Петро Порошенко пообіцяв, що Україна переможе у війні на Донбасі за рахунок підтримки народу.

Заступник міністра з питань АТО Георгій Тука переконаний, що існує маса чинників, які підтверджують готовність Москви «здати» окупований Донбас протягом півтора року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: