За енергоміст Путіна до Криму розплачуватися доведеться росіянам – експерт

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Будівництво мосту до Криму для РФ в економічному плані є дуже витратним і невигідним проектом.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи перспективи будівництва Керченського мосту до Криму та можливі терміни завершення проекту.

«Цей проект не є вигідним з економічної точки зору й буде дуже довго окупатися. Його мають будувати за державні кошти й, скоріш за все, так і буде. Росіяни, по суті, розплачуватимуться за прорахунки керівництва Кремля», – констатував Рябцев.

Безумовно, якісь кошти в РФ є, але потрібно буде шукати, крім грошей, ще й тих, хто буде виконувати ці роботи.

«Чи підуть, наприклад, китайські компанії на відповідну допомогу, технологічну в першу чергу? Відкрите питання. Тим не менш є лазівки, ліцензії можна купити, не кажучи про те, де і як вони будуть використані, щоб це не стало надбанням громадськості. Були б гроші», – розмірковує він.

Замість Керченського мосту – телепорт: соцмережі висміяли плани РосіїУ російському уряді виділять 10 мільярдів рублів на створення телепорту. Соціальні мережі вибухнули жартами з приводу запланованих російських інновацій

При цьому, щодо термінів проекту, то експерт переконаний, що про 2017-й чи навіть 2018 рік не може бути й мови.

«Досить проаналізувати будівництво вантового мосту через бухту Золотий Ріг у Владивостоці. Ситуація складна. Перед будь-яким будівництвом буде відповідний комплекс заходів. Поки що незрозуміло й невідомо, чи готовий взагалі сам проект та чи існує там техніка економічного обґрунтування, але не приблизна, а реальна, й при цьому така, що вказуватиме шляхи нейтралізації всіх ризиків від можливої експлуатації цього мосту», – проаналізував Геннадій Рябцев.

Відзначимо, міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що об'єднання енергосистеми Криму з ЕНЕС Росії заплановане до 2016 року.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін повідомив, що планує збудувати міст до окупованого Криму через Керченську протоку до 2018 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: