До 2025 року Литва планує закрити більшість вишів

Читать на русском
До 2025 року в країні пропонується залишити три-п'ять університетів, одну або дві художні академії та одну військову академію.

Міністр освіти і науки Литви Юргіта Петраускене визнала, що держава не може забезпечити умов для здійснення конкурентної діяльності у всіх своїх вишах.

Про це повідомляє Delfi.lt, передає «Слово і Діло».

Раніше Сейм Литви ухвалив «оптимізацію» мережі університетів і тепер уряд готує план реорганізації. В рамках оптимізації мережі вищих шкіл у країні до 2025 року пропонується залишити три-п'ять університетів, одну або дві художні академії та одну військову академію.

Україна і Литва підписали дорожню карту стратегічного партнерстваПрезидент України Петро Порошенко і президент Литви Даля Грибаускайте в Києві підписали дорожню карту розвитку стратегічного партнерства на 2017-2018 роки.

Зокрема, у Вільнюсі планують залишити два університети, одну або дві художні академії та військову академію. У Каунасі плани передбачають збереження одного або двох університетів, у Клайпеді – університету або його філії, Шяуляї – підрозділ університету чи коледж.

Раніше повідомлялося, що всі останні роки Литва переживає величезний відтік населення (вже виїхало близько 1 млн осіб), що змушує владу йти на скорочення всіх соціальних структур. За оцінкою експертів, більш ніж половина трудових мігрантів – люди віком від 19 до 35 років. Таким чином, Литва втрачає молодих людей, за освіту яких уже заплатила.

Дослідник міграційних процесів Дайнюс Паукште підрахував, що витрати Литви на те, щоб виростити дитину, складають близько 60 тис. євро. Відповідно, мільйон литовських мігрантів означає, що держава даремно вклала 60 млрд євро. При цьому держборг країни нещодавно сягнув 17 млрд євро. Єврокомісія прогнозує, що через еміграцію й низьку народжуваність Литва до 2030 року втратить 35% жителів працездатного віку. Це найбільший показник в ЄС.

Нагадаємо, що чеський уряд підтримає українські вищі навчальні заклади, які через бойові дії та окупацію частини території України були змушені змінити місце розташування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: