Підвищення мінімальної зарплати призведе до зростання купівельної спроможності – думка

Читать на русском
Збільшення мінімальних зарплат з 2017 року є позитивним кроком, яким уряд намагається збільшити питому вагу заробітної плати в структурі доходів ВВП.
Олександр Вальчишен

Збільшення мінімальної заробітної плати в Україні до 3,2 тис. грн із 1 січня 2017 року сприятиме відновленню купівельної спроможності домогосподарств.

Таку думку висловив керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен у коментарі агентству УНІАН, передає «Слово і Діло».

«Збільшення мінімальних зарплат із 2017 року ми оцінюємо як позитивний крок, яким уряд намагається переламати тенденцію останніх двох років, коли питома вага заробітної плати в структурі доходів ВВП знизилася до історичного мінімуму – 38,3% в третьому кварталі 2016 року. Водночас питома вага прибутку суб'єктів господарювання всіх форм власності перебуває на максимумі – 45%», – сказав Вальчишен.

За його словами, до економічної кризи 2014-2015 років ця пропорція була 54% на 36% відповідно.

«Тобто в 2014-2015 роках відбувалося подвійне стискання – скорочення обсягів номінального ВВП і одночасно скорочувалася й та частина, що припадала на заробітні плати», – пояснив він.

Як повідомлялося раніше, за листопад 2016 року загальна заборгованість із зарплати в Україні збільшилася на 2,4% або 42 мільйони гривень і досягла 2,004 мільярда гривень, повідомили в Державній службі статистики.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Кабмін буде штрафувати представників бізнесу, які не підвищать мінімальну зарплату з 1 січня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: