В ОБСЄ підрахували кількість порушень режиму тиші на Донбасі

Читать на русском
Заступник керівника СММ ОБСЄ на Донбасі Александр Хуг назвав кількість порушень режиму вогню на Донбасі за рік.
Александр Хуг

Заступник голови спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявив, що за минулий рік спостерігачі СММ нарахували понад 300 тисяч порушень режиму припинення вогню в зоні конфлікту на Донбасі. Крім цього, в зоні безпеки вздовж лінії зіткнення були зафіксовані майже три тисячі одиниць озброєнь, які не повинні були б там знаходитися згідно з домовленостями про відвід зброї.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на DW.

Він зазначив, що обидві сторони протистояння не тільки мають, але і використовують в зоні безпеки важке озброєння, яке працівники місії могли спостерігати «на цьому тижні, до сьогодні». «Зокрема, ми також бачили в районі між Світлодарськом та Дебальцеве, як застосовуються ракетні комплекси, міномети і артилерія постійно, щодня», - сказав Хуг.

За його словами, в останні тижні кількість зафіксованих в цьому районі заборонених мінських угодами озброєнь зросла «на 300 відсотків». Крім цього, «більше половини всіх порушень режиму припинення вогню вздовж лінії зіткнення були зафіксовані спостерігачами місії в цих районах», зазначив він. Хуг також зазначив, що заборонено озброєння використовують обидві сторони протистояння, порушуючи таким чином мінські домовленості «як в тому, що стосується режиму тиші, так і в тому, що стосується відведення зброї».

ОБСЄ до кінця не обізнана про ситуацію на Світлодарській дузі – ХугЗаступник голови СММ ОБСЄ на Донбасі Александр Хуг заявив, що активність на Світлодарській дузі не припинилася.

Крім самого факту наявності важкого озброєння в зоні безпеки, причину порушень режиму тиші Хуг бачить також і в тому, що «позиції сторін розташовані дуже близько, частково на відстані декількох метрів один від одного». «Це призводить до постійного зростання напруги, яке потім виливається в бойові дії», - сказав він.

У той же час Хуг привітав оголошену сторонами конфлікту в Донбасі готовність до припинення вогню перед різдвяними і новорічними святами. «Ми сподіваємося, що після оголошення готовності до припинення вогню на свята кількість порушень режиму припинення вогню до кінця року скоротиться, так щоб на початку року можна було з новою відправною точкою знайти більше рішень для завершення цього конфлікту», - зазначив Хуг.

Нагадаємо, в період з січня по листопад 2016 року ОБСЄ зафіксувала 83 смерті мирних громадян на Донбасі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: