В ОБСЄ констатували розкол у СЦКК

Читать на русском
В ОБСЄ переконані, що сторони конфлікту на Донбасі мають виробити такий режим роботи, за якого СЦКК відповідатиме своїй назві.

У Спільному центрі з контролю та координації спостерігається розлад. Виробити механізм спільної роботи СЦКК – обов'язок Києва й Москви.

Про це заявив перший заступник СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг, повідомляє «Інтерфакс-Україна», передає «Слово і Діло».

«Є свого роду розкол у Спільному центрі, російські офіцери перебувають на неконтрольованій урядом території, а українські офіцери перебувають на території, підконтрольній уряду. Є з цієї ситуації й винятки, коли російські офіцери СЦКК перебувають на українському боці, а українські офіцери – на протилежніому боці. Виробити такий режим роботи, за якого СЦКК відповідатиме назві Спільного центру, – цей обов'язок лежить на двох столицях країн», – зазначив він.

ООН підрахувало втрати цивільних від конфлікту на ДонбасіЗа даними Організації Об'єднаних Націй, на сході України за останні три місяці загинули 32 особи.

Хуг вважає, що таке рішення можна знайти за допомогою діалогу. «Тому ми, безумовно, вітаємо більш активний діалог і більше число спільних дій, не лише з боку СЦКК, але й усіма залученими сторонами ... Для цього необхідно, щоб люди сіли за стіл переговорів і домовилися, як діяти разом, а не окремо», – сказав він.

Хуг також підкреслив, що СЦКК відіграє ключову роль, сприяючи встановленню повного припинення вогню та оперативного реагування на такі порушення, як перешкода моніторингу СММ ОБСЄ.

«Шкода, що офіцери СЦКК не завжди діють спільно. Однак ми бачимо й доповідаємо публічно про їхні спільні успіхи, наприклад, як у випадку зі сприянням ремонтним роботам на Донецькій фільтрувальній станції», – додав він.

Як повідомлялося раніше, в ОБСЄ заявили про неприйнятно високе число порушень режиму тиші на Донбасі й вимагають відведення сил.

Нагадаємо, в роботі спостерігачів ОБСЄ на сході України останнім часом зростає кількість випадків виникнення проблем.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: