НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки

Читать на русском
Нацбанк активно працював з ПриватБанком, щоб той посилив застави за всіма іншими кредитами, які видавалися раніше.

«ПриватБанк» влітку цього року став власником низки активів своїх акціонерів, які перебувають у заставі в НБУ, зокрема лижного курорту «Буковель» і літаків «Боїнг», які тепер перейшли у власність держави.

Ці активи перейшли на баланс банку після вимог НБУ щодо докапіталізації, сказала в ефірі радіо «Вести» голова Нацбанку Валерія Гонтарева, передає «Слово і Діло».

«Коли ми брали застави, вони не перебували в банку, тому що в банку портфель складався з пустушок, не маючи жодних застав і жодних реальних активів. Тому нам у заставу акціонери дали свій власний бізнес, наприклад, компанію «Бориваж», «Буковель», літаки», – описала ситуацію голова НБУ.

Багато із заставних активів взяті на баланс «ПриватБанку» влітку цього року. «Вони на балансі, значить, вони належать державному банку», – підкреслила вона.

НБУ провів їх незалежну оцінку та попросив гарантію Коломойського. «У нас практично весь кредитний портфель покритий його особистими гарантіями за всіма його активами – це коли він гарантує, що якщо банк не погасить, то погасить особисто він з усіх своїх заощаджень», – додала Гонтарева.

Коломойський став членом партії УКРОПЕкс-голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації та крупний власник Ігор Коломойський став членом партії УКРОП ( «Українське об'єднання патріотів» – Ред.) і очолив комісію партійного контролю.

Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Олексій Мартинов, відомі як група «Приват», мають значні інтереси в нафтогазовому секторі. Афілійовані з ними компанії контролюють близько 42% найбільшої нафтовидобувної компанії країни ПАТ «Укрнафта», три з п'яти нафтопереробних заводи країни, великі мережі АЗС та Одеську нафтогавань. До сфери інтересів групи входять також феросплавний бізнес, зв'язок, нерухомість, медіа, енергетика, хімія, агросектор, харчова промисловість, туристичний комплекс «Буковель».

Нагадаємо, що Ігор Коломойський подякував Кабінету міністрів та особисто прем'єр-міністру Володимиру Гройсману за націоналізацію банку.

Ухваливши рішення націоналізувати «ПриватБанк», Кабінет міністрів взяв на баланс держави не лише зобов'язання збільшити капітал банку, а й найбільш розгалужену мережу банкоматів та відділень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: