Битва за Алеппо та доля Сирії: експерт розповів про роль РФ і США у війні світів

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Ситуація в світі стала настільки нестійкою, що складно робити будь-які однозначні висновки. Зрозуміло лише те, що для РФ Сирія – принципове питання.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов, аналізуючи роль РФ і США та перспективи зміни позицій у сирійському конфлікті з приходом нового керівництва Білого дому.

«Дійсно, тривалий час була позиція, що за Обами США не пішли на наземну операцію, якісь серйозні кроки в Сирії, що могли зробити. З іншого боку, якщо подивитися на ті угруповання, які там воюють, то тих, кого США могли підтримати без якихось умовностей, досить мало. Навіть у поміркованій опозиції є представники «Аль-Каїди», – аналізує Леонов.

«Інша річ, що колапс державності Сирії вплинув на загальну ситуацію в регіоні», – підкреслив він.

Те, що РФ увійшла до Сирії й зараз допомагає Асаду втриматися при владі, є останнім елементом, який зберігає її вплив на Близькому Сході. Саме тому для них ця війна є принциповою.

«РФ сьогодні виступає в ролі «великого диявола» для багатьох арабів, а замах на російського посла в Анкарі говорить про те, що незважаючи на нібито спільну позицію з Ердоганом щодо поліпшення відносин, насправді на рівні суспільства вони погіршуються», – нагадав експерт ситуацію із вбивством у Туреччині посла РФ.

На його думку, США дали РФ можливість взяти на себе головні іміджеві втрати в тій ситуації, що склалася в Сирії, та відійшли на другий план.

«Раніше цю роль брала на себе Америка – і коли увійшла до Іраку, і в інших операціях. Не варто вважати, що США втратили позиції. Просто багато ситуацій зійшлися інакше. Що буде далі – відкрите питання», – розмірковує політолог.

На жаль, на сьогодні важко розраховувати, що Сирія взагалі збережеться як єдина держава.

Зараз, зазначив експерт, із приходом Трампа, новими кадровими призначеннями, зокрема Джеймс Меттіса в Пентагон, який дуже жорстко ставиться до РФ, можливо, щось зміниться.

«США будуть активніше застосовувати військову міць. Це необов'язково буде наземна операція. Вони більш активно зможуть задіяти авіацію, крилаті ракети», – припускає він.

Хоча, уточнив експерт, поки той варіант, який складається в адміністрації, не вніс однозначного розуміння, тому що, крім «яструбів», є такі персони, як Тіллерсон, який може бути лояльним до РФ.

Жахи Алеппо: кількість людей, убитих військами Асада й РосіїМісто Алеппо залишається кривавою раною на тілі Сирії. За час війни його населення скоротилося на три чверті мільйона – до 1,75 мільйона жителів.

«Як ці люди спрацюються та будуть вибудовувати загальну політику з огляду на Конгрес і Сенат, поки незрозуміло», – додав Леонов.

Так само, зазначив експерт, невідомо, яку позицію США матимуть щодо Асада.

«Асад – єдиний союзник РФ. Але він є ворогом Туреччини. Якщо його оголосить ворогом Трамп, то виникне нова лінія конфлікту», – проаналізував ситуацію Олександр Леонов.

Як відомо, 15 грудня в Алеппо почалася евакуація, але 19 грудня вона була припинена. Станом на 21 грудня зі східних кварталів Алеппо евакуйовано близько 20 тисяч осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: