Втомилися чекати: чому ЄС схвалив безвізовий режим для Грузії, але блокує для України

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Те, що Грузії дали безвіз, а нам – ні, поки що не варто розцінювати, як блокування питання щодо України.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Голобуцький, аналізуючи рішення комітету ЄС схвалити безвізовий режим для Грузії.

«Звичайно, є безліч політичних гравців, які не хочуть входження України до європейських структур. Це абсолютно нормально. Причина в тому, що змінилися тенденції в усій європейській політиці», – підкреслив Голобуцький.

Як вважає політолог, у ситуації з Грузією все було простіше.

«Таким дрібним країнам, як Грузія, набагато легше інтегруватися. Україна – величезна країна для них. По-друге, потрібно враховувати політичні сили, які негативно ставляться до нас. Пояснюється це не лише об'єктивними причинами, хоча такі також є», – пояснив він.

Проти нас працює все що завгодно. В реальності, коли Болгарія входила до ЄС, вона була не в кращому становищі, ніж Україна зараз.

Не можна заплющувати очі на об'єктивні причини, зазначив експерт, тому що Україна дійсно є однією з найбільш корумпованих країн Європи. Але як тоді бути з Грецією та іншими країнами, що є членами ЄС із не меншою корупцією?

«Є політичні причини в самій Європі – небажання задовольняти ультраправих. Прем'єр Нідерландів просто не хоче давати зайвий аргумент своїм противникам на майбутніх виборах, тому що дуже розкручений міграційний страх – десь штучно, а десь і природно. А маленькі Нідерланди налякати 45-мільйонною Україною не дуже складно», – аналізує політичний експерт.

За його словами, зараз приходить ера популістів, і вони говорять те, що 10 років тому не могли собі дозволити сказати ті, хто приходив до влади.

«Тому багато речей складаються проти нас. Боротьба з корупцією, хабарі – все це вони переживали. В Греції тотальна корупція. В основному ставка на антіммігрантське гасло «Прийдуть і заберуть роботу», – зазначив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що в листопаді 2016 року Україна отримає безвізовий режим з ЄвросоюзомСказано 20 жовтня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Основні вибори, уточнив політолог, мають пройти на початку весни. Можливо, до цього часу щось вирішиться. Для нас цей процес буде довгим.

«Ми весь час історично приходимо не в той момент», – резюмував Олексій Голобуцький.

Нагадаємо, раніше передбачалася, що безвізоіий режим для України та Грузії буде розглянутий в одному пакеті. Пізніше в ЄС вирішили розділити ці питання.

У грудні Єврокомісія підтвердила, що всі вимоги щодо лібералізації Україна виконала, але тим не менш питання безвізового режиму для нас перенесли до весни, посилаючись на складності з механізмом припинення режиму, хоча навіть його вже затвердили.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: