Держбюджет-2017 ухвалений для силовиків і «ПриватБанку» – експерт

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Держбюджет на 2017 рік – перш за все кошторис силовиків і «ПриватБанку».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи ухвалений Держбюджет-2017.

«Держбюджет ухвалений для силовиків і «Привату», тому що на силовиків закладено понад 134 мільярда гривень, а на «Приват» із Бюджету буде вилучено близько 150 мільярдів гривень. Грубо кажучи, це означає, що більша частина Бюджету піде на силові витрати та компенсацію конкретному олігарху за «ПриватБанк», – оцінює експерт.

Щодо частини для населення, зазначив він, то ідея про підвищення «мінімалки» до 3200 гривень насправді погоди не робить.

Зарплата 3200 гривень у Бюджеті – це спроба пом'якшити бюджетний процес. У реальності це не призведе до збільшення доходів громадян.

«По-перше, заявлена цифра в 3200 гривень буде поширена на дуже невелику групу бюджетників, а по-друге, завдяки збільшенню цієї суми виходить, що всі інші заплатять більше. Ті, хто отримував гроші в конвертах, тепер платитимуть більше податків. Завдяки цій різниці й отримають ці 3200 гривень», – пояснює Якубін.

На його думку, це прямий шлях до скорочень або офіційного переходу на півставки на роботі, а тарифи при цьому зростають.

Відзначимо, планується, що крім підвищення мінімальної зарплати, українцям збільшать і надбавки до заробітних плат. При цьому в Мінфіні обіцяють, що це жодним чином не позначиться на інфляції, а прем'єр-міністр запевнив, що дефіцит основного кошторису країни на наступний рік складе не більш ніж 3%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: