Верховна Рада ухвалила закон про Вищу раду правосуддя

Читать на русском
Верховна Рада 271 голосом нардепів ухвалила закон про створення в Україні Вищої ради правосуддя.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому Закон «Про Вищу раду правосуддя». За документ проголосував 271 народний депутат. Також депутати вирішили ухвалити цей закон Ad hoc - з відхиленням від регламенту, без врахування поправок.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Закон визначає статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя.

Згідно з законом, «Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів».

Законом також передбачено, що Вища рада юстиції реорганізовується шляхом утворення Вищої ради правосуддя. Міністр юстиції України та Генеральний прокурор України припиняють свої повноваження як члени Вищої ради юстиції.

Судова реформа: які зміни внесла до системи правосуддя Верховна РадаСлово і Діло вирішило показати, які зміни в роботу вітчизняної системи правосуддя внесла Верховна Рада України.

Законом також передбачено механізм дообрання членів Вищої ради правосуддя на заміну тих, повноваження яких припиняються.

Народні депутати підтримали пропозицію головуючого щодо того, щоб у середу 21 січня не проводити пленарного засідання, а працювати у комітетах.

Парламентарії також підтримали пропозицію головуючого про внесення змін до календарного плану проведення п'ятої сесії, згідно з якими з 10 по 13 січня 2017 року народні депутати працюватимуть з виборцями.

Нагадаємо, сьогодні Верховна рада має ухвалити закон про Держбюджет України на 2017 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: