У грудні поточного року порівняно з аналогічним періодом минулого року значно зросла в ціні вся м'ясо-молочна продукція та ковбасні вироби, а базові овочі, сало та яйця, навпаки, істотно подешевшали.
Про це пише на своїй сторінці в Facebook гендиректор Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».
За його словами, згідно з даними Держстатистики, за рік значно зросла вся молочна продукція (з 10.12.2015 до 09.12.2016):
- масло вершкове на 37,81 грн (+40,1%);
- сир на 12,46 грн (+18,6%);
- сметана на 8,42 грн (+28,7%);
- молоко на 3,29 грн (+28,1%).
Крім того, за словами Дорошенка, «соціальні» сорти хліба також зросли в ціні:
- хліб житній на 0,69 грн (+7%);
- хліб пшеничний із борошна першого ґатунку на 0,48 грн (+4,7%).
Експерт зазначив, що більш ніж на 7% подорожчали такі продукти харчування, як:
- ковбаса варена першого сорту на 4,68 грн (+8,4%);
- соняшникова олія на 3,32 грн (+11,4%);
- тушка куряча на 3 грн (+7,9%)
- гречана крупа на 2,24 грн (+8,8%).
Водночас за рік більш ніж на 7% подешевшали такі продукти харчування, як:
- сало на 5,1 грн (-10,1%);
- яйця курячі на 2,7 грн (-11,8%);
- капуста на 6,52 грн (-64,1%);
- морква на 6,46 грн (-62,1%);
- цибуля на 6,02 грн (-58,5%);
- буряк на 3,88 грн (-51,7%);
- картопля на 0,79 грн (-13,3%).
Раніше «Слово і Діло» повідомляло, що виробництво продукції тваринництва в сільськогосподарських підприємствах в 2016 році порівняно з торішніми показниками подорожчає за всіма позиціями в межах 10-18%.
Водночас овочі «борщового набору» перебувають на мінімальних цінових рівнях.
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»