ЄС відкрив ринок для низки нових товарів з України

Читать на русском
У листопаді українські виробники відкрили квоти на поставку грибів та етанолу, а в грудні – для цукрової кукурудзи, висівок і товарів із групи інші цукрові продукти.

У листопаді-грудні 2016 року Україна отримала можливість експорту нових товарів в ЄС, серед яких цукрова кукурудза, висівки, гриби, етанол і товари з групи «інші цукрові продукти».

Про це йдеться в прес-релізі Української аграрної конфедерації, передає «Слово і Діло».

«Несподіванкою в грудні стала перша торгова операція з експорту української цукрової кукурудзи до ЄС. За даними Єврокомісії, 5 грудня ця квота була відкрита постачанням в розмірі 11,8 тонн», – пише УАК.

Українські експортери «розкрили» ще дві квоти 12 грудня. Йдеться про квоти на експорт висівок (17 тисяч тонн) і товарів із групи «інші цукрові продукти» (10 тисяч тонн). У межах квот були здійснені поставки цих видів продукції в розмірі близько 7,06 тисячі тонн (41,53%) і 5,551 тисячі тонн (55,51%) відповідно.

Ефекту від ЗВТ слід очікувати через 5-7 років – Представництво ЄС в УкраїніКерівник торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж заявив, що не слід чекати миттєвого економічного ефекту від ЗВТ з Європою.

«Крім того, дві квоти українці почали використовувати ще восени. Зокрема, була відкрита основна квота на експорт грибів (341 кг із 500 тонн; 0,07%) та етанолу (1,866 тисячі тонн із 27 тисяч тонн; 6,91%), поставки яких уперше були здійснені ще 24 жовтня та 26 листопада відповідно», – йдеться в прес-релізі.

Як повідомлялося раніше, виробники з України продали за кордон 224 тис. тонн м'яса птиці за підсумками 11 місяців, що перевищує показник за весь 2015 рік на 68%.

Нагадаємо, основними покупцями української продукції АПК і продуктів харчування є країни ЄС, Індія, Єгипет, Китай і Туреччина.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: