Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень живих розчарувань

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Серед головних новин минулого тижня – стрімка дискредитація Надії Савченко, порушення кримінальної справи проти глави Центрвиборчкому Михайла Охендовського, зрив екс-губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі на журналістку, що ставить незручні запитання, і миле відео, на якому журналісти низки українських медіа ретельно інструктують Олександра Онищенка про те, як же йому правильно відповідати на їхні запитання.

Савченко: вперед і вниз

Титул антігероїні тижня відходить Надії Савченко. На минулих вихідних видання «Ліга» з посиланням на власні джерела заявило, що Савченко таємно відвідала Мінськ і поспілкувалася там із ватажками терористів «ДНР» і «ЛНР» – Захарченком та Плотницьким. Савченко інформацію підтвердила, і заявила, що заради звільнення українських полонених готова домовлятися «хоч із чортом» – хоча, мовляв, у цих співрозмовниках «чортів» вона не побачила. Більше того, в подальшому коментарі телеканалу Espreso народний депутат порівняла «ДНР» і «ЛНР» із Майданом – мовляв, як на Майдані протестували проти Януковича, так у «республіках» протестують проти Порошенка. Той факт, що Порошенко став Президентом України в червні 2014-го року, а вбивати українців проросійські терористи почали в березні, Героя України Савченко не збентежив.

Зате її заяви збентежили багатьох. Наприклад, партію «Батьківщина», в якій спочатку відмежувалися від першого номера свого виборчого списку – мовляв, людина пов'язала своє майбутнє з іншим політпроектом – а потім і геть виключили її з фракції. Партії Надія вже не потрібна, вона свою справу для партії зробила ще на виборах, не виходячи з в'язниці.

Демарш проти Савченко й підвищена увага до полонених. Головні обіцянки тижняПодробиці зустрічі Савченко з представниками ОРДЛО та шокуючі заяви нардепа про те, ким є Захарченко та Плотницький, а також активізація переговорного процесу зі звільнення полонених українською стороною – це лише невелика частина того, про що говорили політики цього тижня.

Своєю чергою, комітет Ради з питань нацбезпеки надіслав звернення до СБУ з проханням уточнити, чи вповноважена Савченко вести переговори із Захарченком та Плотницьким. А секретар комітету Іван Вінник і взагалі заявив, що нардепи можуть позбавити колегу права представляти Україну в ПАРЄ.

Нарешті, в п'ятницю свою прес-конференцію провели родичі бійців, загиблих при спробі відбити полонену Савченко, а також колишня полонянка «ЛНР», волонтер Гайде Різаєва. Вони звинуватили Савченко в контактах із екс-главою «ЛНР» Валерієм Болотовим, що зараз живе в Москві.

НАБУ проти Охендовського

Ще наприкінці минулого тижня глава Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що у них на руках достатньо доказів отримання главою ЦВК Охендовським грошей із «чорної бухгалтерії «Партії регіонів». А цього тижня його вже викликали на допит. По завершенню допиту Охендовський заявив журналістам: у справі фігурують підробки його підписів, а тому тікати він нікуди не збирається, а збирається спростувати всі звинувачення в суді. Подивимося.

...А ГПУ проти Лукаш

Генпрокуратура теж намагається не відставати. На минулих вихідних, 11 грудня, глава її департаменту спецрозслідування Сергій Горбатюк заявив, що в найближчі тижні його відомство завершить розслідувати справи екс-міністра юстиції Олени Лукаш. Нагадаємо, Лукаш підозрюють у незаконному привласненні понад 2,5 млн гривень і службовій підробці.

Саакашвілі зірвався

Скандалом закінчився виступ екс-губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі на ток-шоу Шустер Live. Після того, як у процесі «запитань із зали» заступник головного редактора видання «Здолбунів Сіті» Ольга Ферар звинуватила його в популізмі, колишній президент Грузії вибухнув і п'ять хвилин розносив її особисто – мовляв, такі продажні журналісти його не лякають, а репутація у нього бездоганна.

Журналістка з м.Здолбунів доводить до білої гарячки МіхоАндрій Дзиндзя

Вже після повернення зі студії Саакашвілі опублікував пост у своєму блозі, заявивши, що журналістка працює помічником одного з депутатів міськради від БПП, при чому, вдавшися, скажімо так, до відверто недруковної характеристики. Тут він явно не заробив собі балів навіть серед своїх прихильників: як би не лоскривдив його питання журналістки, реакція була занадто бурхливою та явно надлишковою.

Онищенко і нудне обличчя

А ось у кого з журналістами все добре, так це у народного депутата-втікача Олександра Онищенка. Ось настільки добре, що вони йому самі розповідають, як відповідати на їхні запитання. 14 грудня на веб-ресурсі «Обозреватель» було опубліковане відео, на якому колишній креативний директор телеканалу 112 Віктор Зубрицький інструктує колишнього народного депутата, як той повинен відповідати на питання його інтерв'ю. Особливу пікантність процесу додає той факт, що й Зубрицький в Україні перебуває у розшуку – його підозрюють у причетності до спроб розгону Майдану.

Оніщенка навчають що і як говорити під час запису програмиOboz. TV

Кібернедбалість

Наостанок про неприємне: за цей тиждень цілий ряд сайтів українських відомств, від МОН до «Укрзалізниці», і від Держказначейства до Міноборони, зазнали хакерських атак. Найнеприємнішим поки що виявився злом сайту Мінфіну, через якого на дві доби «зависла» безліч найрізноманітніших фінансових транзакцій. Все, ясна річ, відновили, але дзвіночок тривожний: схоже, державі час серйозніше подумати про кібербезпеку.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: