Демарш проти Савченко й підвищена увага до полонених. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Тиждень, що минає став тижнем неприємних відкриттів. Не те щоб поведінка Надії Савченко та брюссельські маніпуляції з Угодою про асоціацію й питанням безвізового режиму були сюрпризом для українців. Зовсім ні. Проте чи не щодня по кожному з цих питань відкривалися нові на надто оптимістичні подробиці. Тим часом зовнішні обставини призвели до того, що увага світу остаточно зосередилася на Сирії, а мінський процес перейшов у ще млявішу фазу. Яке відображення все це отримало в обіцянках політиків – у нашому сьогоднішньому матеріалі.

Топ-3 невиконаних обіцянок

У новий рік зі старими СІЗО

У травні цього року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв, що до кінця 2016-го в країні будуть ліквідовані 60% ізоляторів тимчасового тримання. «Цього року ми ліквідуємо 60 відсотків ізоляторів тимчасового тримання. Залишиться тільки приблизно кожен третій, але за умовами утримання й дотримання прав людини вони будуть відповідати європейському рівню», – заявив тоді міністр, зазначивши, що до затриманих, які потраплятимуть туди, поліцейські вже не матимуть вільного доступу, оскільки вони будуть перебувати під відповідальністю окремого департаменту Нацполіції. Але коли «Слово і Діло» в грудні перевірило стан виконання цієї обіцянки, з'ясувалося, що закриті лише 92 з 247, тобто всього 27% СІЗО по всій Україні.

І вашим, і нашим

Приблизно так можна охарактеризувати поведінку Олега Ляшка в питанні розслідування «офшорних справ» щодо Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Перебуваючи в опозиції до чинної влади, РПЛ і «Батьківщина» мали б виступати єдиним фронтом у цьому питанні, тим більше, що Тимошенко ця фішка також не чужа. Але дзуськи: 18 листопад Ляшко заявив, що його фракція ініціює створення ТСК з розслідування офшорів Президента і лідера «Батьківщини». Зробити це він планував наступного пленарного тижня, тобто в період із 6 до 9 грудня. Але, як це часто буває з гучними заявами «радикалів», нічого так і не відбулося. Ще одна популістська обіцянка відправлена до розділу невиконаних.

Сергій МоргуновМіський голова Вінниці
Моргунов пообіцяв у 2016 році відкрити дві амбулаторіїСказано 25 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Гройсмана на вас нема

У Вінниці цього року мали відкритися дві нові медичні амбулаторії, принаймні таку обіцянку дав ще в грудні 2015-го мер міста Сергій Моргунов. 12 грудня 2016 року «Слово і Діло» поцікавилося, як ідуть справи з реалізацією цієї обіцянки. Виявилося, що цього року була відрита лише одна така амбулаторія, а в приміщенні другої тривають ремонтні роботи, тому до Нового року вона відкритися не встигне. І поки колишній очільник Вінниці працює в урядових кабінетах, її нинішній мер провалює вже шосту обіцянку.

Топ-3 виконаних обіцянок

Зростання соцстандартів і ВВП

Хоча реалізація цієї обіцянки не повністю залежала від Президента, тим не менш, іще в грудні 2014 року Петро Порошенко пообіцяв, що з 2016-го в країні почнеться економічне зростання, що дозволить підняти соцстандарти. «У тому числі для працівників міліції», – навіщось уточнив тоді Глава держави. Як би там не було, нехай слабкий, але прогрес за всіма пунктами є. У всякому разі, формальний: зростання ВВП в третьому кварталі 2016 року склало 1,8%, збільшення соціальних стандартів наразі сягнуло 10%, зарплата поліцейських істотно підвищена.

Сміттєва стратегія

Напевно, якби не трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі та подальші мандри львівського сміття в країні, проблема утилізації твердих побутових відходів ще довгий час залишалася б на периферії уваги українських політиків. Дуже шкода, що для привернення уваги до цього, без перебільшення стихійного екологічного лиха довелося загинути людям... Профільний міністр Остап Семерак пообіцяв розробити стратегію поводження з побутовими відходами ще до трагедії в Грибовичах – 31 травня. Але лише після неї ми почули виразні терміни реалізації проекту. Наразі робоча група завершила перший етап роботи над проектом Національної стратегії поводження з відходами. Проект стратегії найближчим часом буде доопрацьовуватися з урахуванням думки громадськості, а потім буде винесений на затвердження Кабінету міністрів і Верховної Ради, але сам факт його існування дає «Слову і Ділу» підставу надати цій обіцянці Семерака статус «виконано». Чи не передчасно, ми обов'язково простежимо й дамо вам знати.

Юлія СвітличнаНародний депутат України
Світлична буде домагатись проведення фіналу Кубка України на стадіоні "Металіст"Сказано 4 листопада 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Великому футболу в Харкові бути

Через близькість до зони проведення бойових дій і кордону з Росією перша столиця України вже дуже скучила за грою номер один, тож виконана обіцянка губернатора Харківської області Юлії Світличної має зігріти душу місцевих футбольних уболівальників. Крига, як то кажуть, скресла: 16 листопада на стадіоні «Металіст» пройшов товариський матч Україна-Сербія (перший міжнародний за 3 роки), а наступного року арена прийме фінал Кубка України й не виключено, що стане одним із місць проведення єврокубкових зустрічей.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

«Сидіти» стане комфортніше

Переводити ув'язнених до колоній із поліпшеними умовами утримання обіцяє з наступного року міністр юстиції Павло Петренко. Перед цим голова Мін'юсту планує провести ґрунтовні перевірки у всіх наявних установах і закрити ті з них, умови тримання в яких виявляться неналежними.

Лікування та реабілітація колишніх полонених

Зобов'язання забезпечити лікування й максимальну реабілітацію людей, що побували в полоні у бойовиків на Донбасі, взяла на себе цього тижня народний депутат, уповноважений Президента з урегулювання ситуації на сході України Ірина Геращенко. «Ми зробили всі необхідні кроки, ми чекаємо хлопців і влада забезпечить їх лікування та реабілітацію», – запевнила вона, підбиваючи підсумки чергових не надто вдалих переговорів гуманітарної підгрупи в Мінську.

Савченко не місце в ПАРЄ

Можливо, усвідомити необхідність реабілітації колишніх в'язнів сепаратистів і Кремля Геращенко допомогла активність Надії Савченко, адже її дії та заяви цього тижня стали останньою краплею для колег по парламенту. «Батьківщина» відхрестилася від її ініціатив та виключила з фракції, депутати з комітету нацбезпеки збирають підписи за те, щоб виключити її й звідти, а нардеп від БПП Іван Вінник вважає, що колишній льотчиці, яка веде прямі переговори з терористами, не місце в делегації Парламентської асамблеї Ради Європи. Для цього він пообіцяв організувати голосування за відповідну постанову ВРУ.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: