Підвищення ставки ФРС призвело до зниження ціни нафти

Читать на русском
ФРС вперше за рік підвищила базову ставку, що моментально позначилося на ціні нафти, знизивши її відразу на два долара за барель.
Джанет Йеллен, голова ФРС

ФРС США підвищила базову ставку до 0,5-0,75% вперше за цей рік, що призвело до зниження ціни нафти на $2 за барель.

Ставка підвищена вперше за цей рік, повідомляється на сайті регулятора, передає «Слово і Діло».

«У світлі дійсних та очікуваних умов на ринку праці та інфляції комітет ухвалив рішення розширити валютний коридор для базової процентної ставки за федеральними фондами до 0,5-0,75%. Позиція щодо грошово-кредитної політики залишається акомодаційною, що дозволить підтримати подальше зміцнення на ринку праці й повернення до двохвідсоткової інфляції», – йдеться в повідомленні.

Попереднє підвищення з рівня 0-0,25% відбулося в грудні минулого року, а близькою до нуля ставка була встановлена ​​в березні 2010 року.

Політика Федерального резерву моментально вплинула на зниження ціни на нафту. Лютневі ф'ючерси марки Brent на Міжконтинентальній біржі ICE в Лондоні станом на 21:45 за київським часом торгувалися по $53,89, тоді як ще на 17:55 барель коштував $55,72.

У Техасі відкрили найбільше у США родовище нафтиУ штаті Техас було виявлено найбільше в США родовище газу й нафти, що розташоване у формації Wolfcamp із запасами ресурсу в 20 млрд барелів.

Підвищення процентної ставки ФРС веде до зміцнення долара. Нафтові котирування, своєю чергою, перебувають у зворотній залежності від американської валюти: що сильніший долар, то слабкіший барель, тому що світові контракти на нафту номінуються саме в доларах.

Останнім часом барель дещо зміцнився, чому сприяла домовленість країн ОПЕК і нафтовиробників, що не входять до картелю, обмежити видобуток нафти. Станом на 11:00 за Києвом нафта перебувала на рівні $54,3 за барель.

Надалі на ціну нафти чинитиме тиск рішення Міністерства енергетики США про початок продажу стратегічних запасів нафти в січні наступного року для поліпшення інфраструктури, пов'язаної зі стратегічними нафтовими резервами, в рамках відповідної програми модернізації (SPR Modernization program).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: