Різке зростання цін на нафту: наслідки для України найближчим часом

Читать на русском
Якщо зростання ціни нафти триватиме, то це призведе до значних втрат для України як у соціально-економічному, так і в геополітичному аспектах.

Вперше з 2008 року ОПЕК ухвалила рішення скоротити обсяги видобутку нафти. Це може вилитися в підвищення ціни бензину на 2-3 грн за літр, прискорити інфляцію й скоротити реальні доходи громадян.

Про це пише на своїй сторінці в Facebook фінансовий аналітик і керівний партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман, передає «Слово і Діло».

«Вчора в якості реакції ціни на нафту зросли майже на 10% і можуть в наступні місяці зрости ще на 20% (до 60 дол./бар.), якщо Росія 9 грудня долучиться до угоди ОПЕК», – пише аналітик.

За його словами, це призведе до значних втрат для України як у соціально-економічному, так і в геополітичному аспектах.

Перше, що очікує українців, – це зростання цін на бензин. «Спочатку приблизно на 2-3 гривні за літр, а потім ще на 5-6 гривень. Це прискорить інфляцію наступнго року із запланованих владою 8% до 10%», – вважає Найман.

Другим важливим наслідком стане скорочення реальних доходів громадян і несировинних секторів економіки. Здорожчає й проведення посівної для аграріїв з подальшим зростанням цін на їхню продукцію.

Водночас Держбюджет лише виграє від зростання цін на нафту. «В поточній податково-економічній моделі інфляція вигідна уряду. Тому у влади з'явиться шанс профінансувати підвищення зарплат бюджетникам (внаслідок стрибка мінімальної зарплати до 3200 гривень) не за рахунок емісії гривень, а за рахунок інфляційних податків», – пише Найман.

На зовнішньополітичному фронті Україну також очікує ускладнення, оскільки в Росії з'явиться більше нафтодоларів. А це завжди посилювало агресивну зовнішню політику РФ. На санкції особливо розраховувати не доводиться – вони будуть лише трохи стримувати Кремль.

Експерт прогнозує обвал ціни нафти до 20 доларів за барельСпеціаліст проаналізував інформацію про зростання цін на нафту та розповів про тенденції на нафтовому ринку.

«Угода про скорочення видобутку з 1 січня 2017 року може так і не набути чинності або просто реалізуватися в реальному зниженні нафтовидобутку. Окремим фактором ризику для цін на нафту залишається Китай. Криза в останньому різко негативно вплине на попит на нафту й нейтралізує ефект рішення ОПЕК. Втім, криза в Китаї для України має ще більше ризиків, ніж підвищення цін на нафту», – підсумовує експерт.

Нагадаємо, що вчора, 30 листопада, вартість нафти марки Brent на світових торгових майданчиках перевищила психологічний рівень у 50 доларів за барель вперше з 28 жовтня.

Як повідомлялося раніше, ОПЕК погіршила прогноз світового попиту на нафту в 2017 році – на 0,01 мільйона барелів на добу порівняно із жовтневим прогнозом, до 95,55 млн барелів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: