Експерт: для ЄС припинення переговорів із Туреччиною – не менш сильний удар, ніж Brexit

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

У питанні членства Туреччини в ЄС більше політичних аспектів, аніж безпекових.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, аналізуючи ситуацію зі вступом Туреччини до ЄС та заяву про припинення діалогу з Анкарою.

«Минулого року Євросоюз обрав досить жорстку позицію щодо Ердогана, після чого він зробив низку заяв із критикою на адресу ЄС. Було вирішено припинити подальший процес переговорів Туреччини та ЄС про інтеграцію. Навіть якщо переговори поновляться, вони матимуть декларативний характер», – розмірковує Бондаренко.

Найближчим часом, можливо, навіть десятиліття, про членство Туреччини в ЄС не може бути й мови.

«Так, будуть переговори про збереження торгових, економічних відносин. Але не більше», – підкреслив він.

На його думку, причина такої ситуації в політичних аспектах.

«Зближення Ердогана з РФ – це «гра на нервах». Поки Ердоган не почав зближуватися з Путіним, із Туреччиною велися переговори. Щойно він почав домовлятися з РФ, Європа відразу ж почала його шантажувати припиненням розгляду членства в ЄС», – пояснює експерт.

Однак, додав політолог, для ЄС припинення переговорів з Туреччиною – не менш сильний удар, ніж Brexit.

Ердоган може правити Туреччиною до 2029 року – The GuardianПравляча турецька Партія справедливості і розвитку готує проект поправок до конституції, які дозволять чинному президенту країни Реджепу Ердогану залишатися при владі до 2029 року.

«Навіть незважаючи на те, що в РФ і Туреччини різні позиції щодо Сирії, для ЄС це не пріоритетна тема. Для Євросоюзу це зовсім інша лінія, але зараз в Анкарі також розуміють, що для них ЄС є не настільки важливим», – зазначив він.

«Відмова Туреччини вести подальші переговори про членство в ЄС – це дуже серйозний удар, оскільки Туреччина показує, що Євросоюз уже зараз не такий привабливий і потрібний. За цим прикладом можуть піти й інші країни. За принципом Brexit може піти хоча б та сама Франція», – проаналізував ситуацію Кость Бондаренко.

Нагадаємо, раніше очільник МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр попереджав про небезпеки припинення діалогу з Анкарою. На його думку, припинення співпраці з ЄС остаточно розв'яже руки Ердогану в питанні відновлення смертної кари.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: