Посол ФРН допустив проведення виборів на Донбасі до повернення контролю над кордоном

Читать на русском
Посол Райхель розповів про позицію Німеччини щодо виборів на Донбасі, яка полягає в тому, щоб Мінські угоди були імплементовані.
Посол ФРН в Україні Ернст Райхель

Проведення виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) можливе й до відновлення Україною контролю над ділянкою українсько-російського державного кордону, проте за дотримання низки умов.

Таку думку висловив посол ФРН в Україні Ернст Райхель на прес-конференції в Харкові в середу, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Це (проведення виборів – Ред.) може бути, якщо будуть умови для вільного волевиявлення людей на Донбасі», – сказав він.

Він зазначив, що відповідно до формули, запропонованої міністром закордонних справ Німеччини Франк-Вальтером Штайнмаєром, передбачається порядок, за якого Верховна Рада спочатку ухвалює закон про проведення виборів на території ОРДЛО, потім проводяться вибори на цій території, після чого ОБСЄ робить висновок про те, чи відповідали проведені вибори європейським стандартам.

«Якщо вибори не відповідали цьому, ухвалені Верховною Радою закони (про спеціальний статус ОРДЛО – Ред.) не набудуть чинності», – підкреслив Райхель.

Лукашенко заявив про готовність організувати вибори на ДонбасіПрезидент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про готовність Мінська організувати вибори на Донбасі.

За словами німецького дипломата, Україна і Росія дотримуються протилежних позицій у питанні проведення виборів на Донбасі й поки не досягли згоди.

Говорячи ж про позицію Німеччини, Райхель зазначив: «Німецька позиція – ми наполягаємо на тому, щоб Мінські угоди були імплементовані».

Наразі немає жодної позиції, в якій би переговорні сторони наблизилися в питанні проведення виборів на непідконтрольній Києву території Донбасу.

Нагадаємо, що 27 жовтня ватажки так званих «ДНР» та «ЛНР» Олександр Захарченко та Ігор Плотницький скасували проведення «місцевих виборів», запланованих на 6 листопада 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: