Половина терміну Президента: обіцянки, які загнали в пастку

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Політичний «екватор», як правило, рахують із дня вступу в повноваження: інавгурація п'ятого президента України Петра Порошенка відбулася 7 червня 2014 року.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Президентський екватор. Здобутки та невдачі Петра Порошенка» спеціально для «Слова і Діла» розповів політичний експерт Олександр Радчук.

«Порошенко був обраний Президентом в один із найдраматичніших моментів в історії України. Проблеми, з якими він зіткнувся як у внутрішній, так і в зовнішній політиці, колосальні. Після 2,5 років президентства його є за що покритикувати, але потрібно віддати належне: і як Президент, і як політик Порошенко тримає удар по всіх фронтах, і поки реальних конкурентів на політичному небосхилі в нього не має», – розмірковує Радчук.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що в листопаді 2016 року Україна отримає безвізовий режим з ЄвросоюзомСказано 20 жовтня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, соцопитування останніх місяців показують, що рейтинги Порошенка різко знижуються. Найбільше спадання спостерігалося в період із грудня 2015 до травня 2016 року.

«Одним із головних чинників поступової втрати довіри громадян до задекларованих програмних цілей і зафіксованих обіцянок Петра Порошенка є незадовільний рівень їх виконання», – констатував експерт.

За даними «Слова і Діла», рівень відповідальності Президента становить 45%. Ще 24% своїх обіцянок Президент не виконав, а 31% – у процесі виконання.

У власну пастку Порошенко потрапив через багатостраждальний «безвіз», який обіцяв українцям регулярно. Ще один суттєвий прорахунок, який тисне на політичні рейтинги Президента, стосується вирішення конфлікту на Донбасі та повернення Криму.

«Повернення Криму поки виглядає утопією, а завдяки «Мінську» вдалося отримати заморожений конфлікт на Донбасі», – підкреслив експерт.

Менш резонансними, додав він, але також невиконаними залишаються обіцянки Порошенка про кардинальні зміни в податковій політиці держави (кількість податків скорочена, ставка ЄСВ знижена, але навантаження й досі високе), боротьбу з корупцією, зміну складу ЦВК, тотальну люстрацію.

При цьому, на його думку, двома найбільш проблемними зонами, які є приводом критики за останні 2,5 роки в діяльності Президента, є його колишня бізнес-діяльність та оточення.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє збільшити контрактну складову арміїСказано 24 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Проте, як уточнив експерт, справедливо буде зазначити, що певні процеси з волі Президента вдалося запустити.

«Був запущений процес децентралізації, виконана обіцянка щодо проведення двотурових виборів мерів великих міст, відновлена обороноздатність країни та є зрушення в реформуванні ЗСУ, були створені антикорупційні органи, запущений механізм е-декларування, зроблена низка кроків щодо енергетичної незалежності України, забезпечений доступ української продукції на світові ринки, запущений процес декомунізації», – аналізує Радчук.

«Потрібно зробити вибір: або стати арбітром на користь демократичних процесів (з невідомими наслідками такого сценарію), або зафіксувати владу в своїх руках, позбутися впливу соратників і проводити реформи, що автоматично призведе до втрати рейтингу та, ймовірно, позбавить шансів на другий президентський термін», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Президентський екватор. Здобутки та невдачі Петра Порошенка».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: