Нові правила гри в Радбезі ООН: позиції України – право вето Росії. Оцінки експертів

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог
Костянтин Бондаренкополітолог

Однією з головних проблем ООН як інституції є модифікація права вето. Події складаються так, що Україна може порушити це питання та отримати підтримку США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Каспрук, аналізуючи інформацію про те, що з лютого посол України при ООН стане головою Радбезу Організації.

«З точки зору посилення позицій України в ООН, обрання Єльченка до Радбезу є важливим для нас. Вся його діяльність на посаді посла в РФ та інших посадах дійсно показує, що він зможе відстояти наші інтереси», – підкреслив політолог.

Єльченко з тієї ж дипломатичної школи, що Лавров і компанія. Він розуміє дії росіян краще, ніж самі росіяни.

Крім того, відзначив політолог, зараз обрання Єльченка співпадає в часі з приходом Трампа, а США обов'язково порушать питання про те, що в самій структурі потрібно щось змінювати.

«ООН як інституція поступово втрачає авторитет, а право вето потрібно обмежити чи переглянути. Це питання реформування Ради безпеки. Правила в ООН мають бути змінені. Ті норми, які були закладені 70 років тому, давно змінилися. Зараз цим користується Росія, а ООН не встигає за «гібридними» війнами. Посилення України, враховуючи ці фактори, є вагомим кроком», – пояснює експерт.

Україна в Радбезі ООН: що встиг дипломатичний десант Києва?У річницю обрання України непостійним членом Ради безпеки ООН «Слово і Діло» вирішило пригадати найважливіші здобутки вітчизняних дипломатів у цій організації.

Політолог Кость Бондаренко переконаний, що є підстави скептично ставитися до можливостей Радбезу ООН.

«За час конфлікту на сході України, за час, що минув після всіх подій на Донбасі, за два роки після окупації Криму Рада безпеки ООН продемонструвала нульовий коефіцієнт корисної дії в цьому питанні. Не варто сподіватися, що Радбез ООН зараз якимось дивним чином вирішить питання, які виникли сьогодні між Україною та РФ», – важає політолог.

Нагадаємо, минулого року п'ять країн (Україна, Єгипет, Сенегал, Уругвай та Японія) були обрані непостійними членами Ради безпеки ООН на 2016-2017 роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: