Меркель доведеться побачити на карті Україну не в розрізі «Мінська», а як елемент безпеки Європи – експерт

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

У Німеччині складна ситуація. 50 років країна розвивалася, й «німецьке диво» – це не лише частина культури, але й мінімальні витрати на оборону.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, аналізуючи заяву канцлера Німеччини Ангели Меркель про необхідність переглянути підхід до відносин із НАТО та РФ.

«Трамп напередодні озвучив позицію США: Німеччина має відігравати провідну роль у безпеці Європи. Іншими словами, Трамп прямо дав зрозуміти, що Німеччина має стати головним вкладником в організацію європейської безпеки, маючи на увазі російську загрозу. Вашингтон вимагає від Меркель більш жорстких, майже конфліктних відносин із Росією», – пояснює Небоженко.

«Німеччини доведеться на це піти», – додав він.

Насправді, Німеччина не проти зняти санкції з РФ, тому що вони непогано заробляли на співпраці й продовжують таємно це робити, але ФРН наразі, як би дивно це не звучало, можна поділити на дві частини – до й після Трампа.

«Німеччині доведеться визначатися зі ставленням до РФ», – зазначив політолог.

«Зараз уже річ не в санкціях, а у військово-політичній організації, де замість НАТО центральну роль відіграватиме Німеччина. Німеччині доведеться подивитися на карту й зрозуміти, що доведеться мати справу з Україною. Але не у вигляді «нормандського формату», Мінських угод, а як з одним із елементів європейської безпеки», – проаналізував ситуацію Віктор Небоженко.

Нагадаємо, в НАТО заявили, що стурбовані агресивними діями Росії проти України, але не бачать прямої військової загрози союзникам. Раніше в Німеччині висловили готовність проводити переговори з РФ щодо врегулювання ситуації в Україні та Сирії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: