НБУ визнав неплатоспроможним банк із кредитним портфелем у зоні АТО

Читать на русском
Значний обсяг кредитів банку надавався на територіях, де здійснюється антитерористична операція.

Національний банк України визнав неплатоспроможним банк «Траст» у зв'язку з погіршенням фінансового стану фінустанови.

Відповідне рішення № 468-рш/БТ правління НБУ ухвалило 6 грудня 2016 року, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на веб-сайт регулятора.

«Погіршення фінансового стану банку «Траст» мало системний характер і обумовлене низкою факторів. Зокрема, значний обсяг кредитів банку надавався на територіях, на яких здійснюється АТО. У зв'язку з відсутністю обслуговування таких кредитів фінстановище банку значно погіршилося. Капітал банку став негативним (на 1 грудня – мінус 135 мільйонів гривень)», – коментують в НБУ.

Програма капіталізації банку не сприяла поліпшенню фінансового стану у встановлені терміни. Зокрема, були відсутні гарантійні листи від акціонерів про забезпечення капіталізації.

Крім того, банк відновив залучення вкладів за завищеними відсотковими ставками, незважаючи на те, що з 2 липня 2016 року на нього були накладені обмеження за депозитними операціями з фізичними особами.

Резерви України зросли на 16% за підсумками року – НБУЗа підсумками останніх 12 місяців золотовалютні резерви України зросли на 16% і на 1 грудня 2016 року склали $15,271 млрд.

Акціонер банку також вів переговори про його продаж, хоча до НБУ не надходив офіційний пакет документів на узгодження придбання істотної участі в банку «Траст».

За даними НБУ, загальна гарантована сума відшкодування складає 552 млн грн. Станом на 1 жовтня 2016 року за розміром загальних активів банк «Траст» (825,045 млн грн) посідав 60-е місце серед 101 чинного в країні.

На початку грудня стало відомо, що в купівлі ще одного українського банку з російським капіталом, «Промінвестбанку», зацікавлені українські інвестори.

Як повідомлялося раніше, Фонду державного майна вдалося продати громадянину КНР акції «Українського банку реконструкції та розвитку» за 82,827 мільйона гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: