Після трагедії в Княжичах питання презумпції правоти поліцейських зняте само собою – експерт

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Очевидно, що в цих умовах, в яких ми бачимо таку десинхронізацію роботи служб поліції, силові відомства вже точно не будуть знову намагатися повернутися до питання презумпції правоти поліцейських.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи трагедію в Княжичах та спробу МВС встановити презумпцію правоти для поліцейських.

«Від самого початку така ініціатива була невиправданою й цього не має бути в принципі, навіть без урахування подій у Княжичах», – констатував експерт.

«По-перше, Україна не має перетворитися на поліцейську державу. По-друге, трагічні ситуації, які постійно відбуваються, й те, що поліцейські часто взагалі не навчені, призведуть до того, що таких інцидентів буде дедалі більше», – пояснює політолог.

Трагедії, такі як зараз сталася в Княжичах, презумпція правоти буде лише множити.

Навіть якщо брати світовий досвід, як підкреслив політолог, є приклад США, де ця ініціатива існує, але там вже активно обговорюється необхідність зміни системи в тому контексті, щоб обмежити презумпцію правоти поліцейського та право на використання зброї.

«У цих умовах, коли світ, навпаки, намагається обмежити поліцейських, ми начебто робимо європейський вибір, але при цьому підсилюємо поліцейських до такого масштабу, який в принципі для демократичних країн є неприйнятним», – резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, раніше Арсен Аваков запропонував узаконити презумпцію правоти поліцейських та повідомив, що відомство вже готує відповідний пакет законодавчих ініціатив.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: