Революційні маси та агенти Кремля: експерт оцінив можливість виникнення третього Майдану

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

У зв'язку з річницею Революції Гідності істерія в суспільстві нагніталася, але в основному в інформаційному полі.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «План «Шатун», або Чи можливий черговий Майдан?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політолог Валентин Гладких.

«В результаті цього в інформаційному полі зіткнулися дві тези: 1)протестний рух в Україні інспірований РФ і ті, хто бере в ньому участь, грають на руку ворогові; 2) план «Шатун» навмисно придумали в АП для дискредитації протестного руху українців, незадоволених нинішньою владою», – констатував Гладких.

Звичайно, підкреслив експерт, у РФ намагатимуться реалізувати плани, спрямовані на дестабілізацію соціально-політичної ситуації в Україні, використовуючи не лише «п'яту колону», а й чималу кількість «корисних ідіотів», у тому числі в середовищі національно-патріотичних сил, яких можна використовувати «втемну».

Водночас, за його словами, не можна дозволити перетворювати цю діяльність на «полювання на відьом», а тим більше на «сталінські чистки».

Безумовно, в Україні є безліч як незадоволених поточною соціально-економічною та соціально-політичною ситуацією, так і тих, хто зацікавлений у тому, щоб використовуючи ці настрої для дестабілізації ситуації в країні.

Втримати ситуацію під контролем, користуючись виключно примітивною риторикою про «агентів Кремля», не вдасться, так само, як не вдалося це зробити балаканиною про «наколоті апельсини» або «печеньки Нулланд».

«Причиною будь-яких протестних настроїв і рухів є суспільне невдоволення результатами управління. І без усунення причин цього невдоволення протестний потенціал у суспільстві лише зростатиме, роблячи соціальний вибух практично неминучим», – переконаний політолог.

На його думку, це не означає, що протести переростуть у черговий Майдан.

Історія протестного руху України: від Революції на граніті до «кредитного майдану»Історія протестного руху України надзвичайно багата. Варто відзначити, що, на відміну від інших пострадянських країн, протести в Україні є дієвим інструментом впливу на владу.

«Скоріш за все, ні. Причина в тому, що, на відміну від ситуації зразка 2004 і 2013 років, в Україні зараз відсутня потужна та консолідована опозиція. До того ж, більшість політичних сил, що претендують на роль провідника для «революційних мас», не менш дискредитовані, ніж нинішня влада. Особливо, якщо взяти до уваги той факт, що наразі запекла боротьба триває між політичними силами, які ще рік тому входили до урядової коаліції та декларували свою прихильність ідеалам Майдану», – пояснив політичний експерт.

«Однак відсутність будь-якої реальної альтернативи нинішній владі зовсім не означає, що така альтернатива не може виникнути вже завтра», – резюмував Валентин Гладких.

Детальніше читайте в матеріалі «План «Шатун» або, Чи можливий черговий Майдан?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: