Протестують усі: експерти оцінили мітинги в Києві

Читать на русском
Олександр Демʼянчук
Павло Нуссполітичний аналітик
Михайло Басарабполітолог
Костянтин Бондаренкополітолог

Українське керівництво саме створює підґрунтя для протестних настроїв.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Дем’янчук, аналізуючи протестні настрої в суспільстві та проведення акцій.

«Нинішнє керівництво самостійно почало ухвалювати бездумні рішення, причому вже давно. Якби це стосувалося лише підвищення тарифів, але водночас було вжито якихось заходів щодо реформ, були соціальні зміни, то ніхто на цьому не грав би. Але одночасний суттєвий відкат від очікувань Майдану та наплив у соціальній сфері призводять до небезпечної ситуації», – розмірковує політолог.

Проплачені мітингувальники чи ні, за гроші РФ чи наших опозиційних сил – хто б цим не займався, це провина нашої влади.

Тому, як припустив експерт, навесні цілком можливі перевибори до парламенту, а далі – не виключено, що й президента.

Політичний аналітик Павло Нусс переконаний, що основна маса мітингувальників – це суто проплачений контингент.

«Домінує «масовка». Але серед цих вразливих є й цілком заможні громадяни – члени фракцій «Опоблоку» та «Батьківщини». Хотілося б саме до цієї частини протестувальників звернутися: не смійте кидати свій жадібний погляд на державу та українську незалежність. Путін вам не допоможе, якщо вами буде перейдена межа», – наголосив аналітик.

Політичний експерт Михайло Басараб підкреслив, що в пародійній революції Тимошенко, Мураєва й «тітушок» є очевидна користь.

«Цей движ підштовхує владу до моменту істини – коли інстинкт самозбереження змусить таки почати генеральну чистку держави хоча б від «регіоналів». Не хочете починати із себе, почніть із них. Люди вас підтримають. І не за гроші. Хлопцям на пагорбах дуже не хочеться, бо комфортно сидять. Однак доведеться. Інакше буде реальна революція. З невідомими наслідками, але буде», – написав він у Facebook.

«І ще раз про «змову проти України» та «втілення плану Шатун»: Стів Хедлі, радник президента США з національної безпеки у 2005-2009 роках: «У Вашингтоні в мене було правило. Якщо чому завгодно є два пояснення – змова або некомпетентність, то найбільш імовірно, що це саме некомпетентність», – прокоментував у своєму Facebook протести в столиці Кость Бондаренко.

Нагадаємо, кілька центральних вулиць Києва перекрито, рух транспорту обмежено, а поліція працює в посиленому режимі.

У столиці заплановано низку протестних акцій у період з 15 до 24 листопада. За словами представників української влади, це «план Шатун», організований РФ для дестабілізації ситуації в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: