Притягнути не можна помилувати: обіцянки українських чиновників у справі Януковича та Майдану

Читать на русском
Всі чотири генпрокурора, які були на посаді після Революції Гідності, обіцяли довести справи Майдану до кінця, троє з них не впоралися із завданням.
Віктор Януковичфото: Reuters

Генеральний прокурор Юрій Луценко під час перерви в судовому засіданні в справі колишніх бійців «Беркута», де фігурує в якості свідка екс-президент Віктор Янукович, повідомив йому про підозру в державній зраді.

«Слово і Діло» зробило огляд обіцянок українських чиновників, які стосувалися Януковича та Майдану.

Так, перший після Революції Гідності генеральний прокурор Олег Махніцький 22 лютого 2014 року запевнив, що кожен, хто віддавав злочинні накази під час бойових дій на Майдані, буде покараний. Махницький не зміг нікого покарати та 18 червня 2014 року був звільнений з обійманої посади.

Після Махніцького новим очільником Генпрокуратури був призначений Віталій Ярема, який 24 грудня 2014 року пообіцяв, що ГПУ розслідує всі незаконні дії Віктора Януковича за чотири роки перебування на президентській посаді й направить справу до суду. Однак, як і його попередник, не встиг за свій термін передати справу до суду й 10 лютого 2015 року був звільнений із посади, проваливши обіцянку.

Продовжуючи традицію, новопризначений на той момент генпрокурор Віктор Шокін 21 квітня 2015 року заявив, що «майданівські справи» будуть доведені до кінця. Але так само, як і вищезгадані прокурори, не встиг нічого зробити й 29 березня 2016 року був звільнений Верховною Радою.

Чинний голова ГПУ Юрій Луценко 14 червня 2016 року заявив, що має намір передати справу Януковича до суду до кінця 2016 року. Наразі провадження перебуває на стадії досудового розслідування, а обіцянка генпрокурора – в процесі виконання.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що Януковича будуть судити заочноСказано 20 лютого 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Крім того, Президент України Петро Порошенко 20 лютого 2016 року заявив, що Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Олександра Захарченка й колишнього голову Служби безпеки Олександра Якименка судитимуть заочно. Поки ніхто заочно не засуджений, а зобов'язання Порошенка перебуває в процесі виконання.

Чинний міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 26 лютого 2014 року заявив, що Віктор Янукович буде обов'язково затриманий. Поки він не затриманий, але 19 липня 2016 року Міністерство юстиції України направило запит до Мін'юсту РФ про надання міжнародної правової допомоги в організації допиту в якості свідка екс-президента Віктора Януковича. Щоправда, вже в листопаді 2016 року допит Януковича вирішили провести в режимі відеоконференції.

Також 15 листопада 2016 року, після проваленого голосування за внесення до порядку денного законопроекту про санкції проти Януковича та його оточення, народний депутат, лідер фракції «Народного фронту» Максим Бурбак запевнив, що його політсила підтримає цей законопроект. Поки ця законодавча ініціатива не розглядалася.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: