Росія обговорила з Єврокомісією варіанти додаткових поставок газу в Україну

Читать на русском
На закупівлю додаткових обсягів природного газу Світовий банк готовий виділити Україні фінансування в розмірі до 500 млн доларів США.
Олександр Новак і Марош Шефчович

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович і міністр енергетики РФ Олександр Новак обговорили сьогодні, 25 листопада, в Москві можливість поставок в Україну додаткових обсягів природного газу в розмірі 1,5-4 млрд куб. м.

Про це повідомив російський міністр журналістам, передає «Слово і Діло».

«Йдеться про постачання від 1,5 до 4 мільярдів кубометрів газу. Ці поставки будуть здійснюватися в суворій відповідності до чинних контрактів. Ми повинні будемо зустрітися, для того щоб дійсно в рамках тристоронньої зустрічі обговорити більш детально обсяги потреб і терміни, коли ці обсяги будуть потрібні українській стороні», – сказав міністр енергетики РФ.

За його словами, на сьогоднішні в «газових» відносинах з Україною діє договір передоплати.

«Фактично, якщо говорити про механізм поставок газу при надходженні відповідних коштів, ці обсяги «Газпромом» будуть поставлені гарантовано», – сказав Новак.

Своєю чергою, Марош Шефчович розповів про фінансування в розмірі $500 млн, яке буде доступне Україні від Світового банку на закупівлю російського газу.

Україна забезпечила 82% приросту експорту російського газу в ЄвропуЗа десять з половиною місяців обсяг поставок газу в далеке зарубіжжя через Україну зріс на 12,2 млрд кубометрів, забезпечивши таким чином 82% приросту європейського експорту «Газпрому».

«Ми фіналізуємо роботу зі Світовим банком, який буде здатний надати фінансування в розмірі 500 мільйонів доларів, яке буде доступним Україні. Вони все ще мають можливість отримати фінансування від ЄБРР з минулого року, також фінансові ресурси має Україна та «Нафтогаз України», – сказав Марош Шефчович.

За його словами, тристоронні переговори можуть відбутися в Брюсселі найближчими днями разом з українськими партнерами.

Як повідомлялося раніше, Україна за підсумками цього року планує збільшити транзит природного газу до країн ЄС на 19% або до 80 млрд кубометрів.

Нагадаємо, що ВАТ «Газпром» вийшло на рівень максимальної прокачування газу через Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: