Саміт Україна-ЄС: безвізовий режим та інші сподівання. Оцінка експерта

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Саміт ЄС важливий для нас, але питання не лише в безвізовому режимі. Реформи, остаточна позиція Ныдерландів після референдуму та ратифікація Угоди про асоціацію, фінансова допомога – частина наших очікувань від саміту.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Воля, аналізуючи старт саміту ЄС-Україна в Брюсселі та очікування української сторони щодо низки євроінтеграційних кроків.

«Цілком імовірно, що за підсумками буде ухвалена або озвучена якась загальна декларація, затверджений консенсусом документ щодо «безвізу» як підтвердження того, що Україна може його отримати, але дату й початок дії озвучувати не будуть», – констатував експерт.

Дуже неоднозначна ситуація, як пояснив політолог, із завершенням ратифікації Угоди про асоціацію.

«Це не питання відносин України з ЄС, а внутрішньополітичне питання. Все залежить від того, чи знайдуть компроміс Нідерланди та керівництво ЄС. Голландці наполягають на своєму – що результати мають бути враховані, а Україна не має змінювати Угоду. Можливо, буде представлений якийсь додатковий протокол, з огляду на позицію Нідерландів щодо референдуму», – припускає він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що в листопаді 2016 року Україна отримає безвізовий режим з ЄвросоюзомСказано 20 жовтня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Реальною перспективою для нас на саміті, на його думку, є отримання грошей на підтримку реформ.

Крім того, за словами експерта, не виключено, що саме на саміті вирішуватиметься питання врегулювання конфлікту на Донбасі, з огляду на те, що незабаром буде зустріч «нормандської четвірки» й потрібно пред'явити якісь результати.

«Клімкін заявив, що немає компромісу, Лавров – що немає необхідності в зустрічі, а Франція та Німеччина наполягають на переговорах. Безумовно, це питання на порядку денному», – підкреслив Володимир Воля.

Як повідомлялося раніше, питання безвізового режиму можуть відкласти до виборів у Франції. Також відомо про підписання договорів щодо виділення Україні 120 млн євро на антикорупційну реформу та реформу держслужби.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: