Ціна електроенергії в Україні вже вища, ніж у США та Канаді – експерт

Читать на русском
Оптова ціна електроенергії в Україні на 30-40 відсотків вища, ніж у сусідніх європейських країнах.

Спотова оптова ціна електроенергії в Україні на 30%-40% вище, ніж в сусідніх європейських країнах, це вище ніж в США, Канаді та ряді європейських держав, що ставить українського виробника у вкрай невигідне становище на світових ринках.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише член правління проекту «Ціна держави» та екс-член Національної комісії у справах державного регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

«Спотова оптова ціна електроенергії в Україні на 30-40% вище, ніж у сусідніх європейських країнах. Така ситуація триває вже майже півроку», – пише експерт.

Це призвело до того, що роздрібні тарифи для побутових споживачів вищі, ніж усереднені тарифи в деяких європейських країнах (Норвегія, Швеція, Данія). Вищі навіть, ніж у Канаді та США.

Крім цього, тарифи для промислових споживачів в Україні на 10-40% вищі, ніж у Росії та на 20-70% – ніж у Казахстані.

«Ці країни є одними з основних конкурентів України на експортних ринках металургії, де е/е складає 10-40% собівартості продукції», – пояснює ризики Андрій Герус.

Нагадаємо, 24 червня НКРЕКП додатково підняла оптово-ринкову ціну електроенергії. Це призвело до того, що в Україні електроенергія вже на 50% дорожча, ніж у країнах Центральної Європи.

Як повідомлялося раніше, НКРЕКП у жовтні збільшить роздрібні тарифи на електроенергію для промислових підприємств майже на 10%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: