Президент Молдови має намір поглибити співпрацю з Росією

Читать на русском
Новообраний президент Молдови Ігор Додон виступив за встановлення стратегічного партнерства з Росією.
Ігор Додон

Новообраний президент Молдови Ігор Додон виступив за поглиблення зв'язку з Росією, зокрема для допомоги у вирішенні придністровського питання. При цьому Додон має намір зберегти відносини з Євросоюзом.

Як передає «Слово і Діло», про це Додон розповів в інтерв'ю «Інтерфаксу».

За його словами, попередня влада Молдови розвивала відносини із Заходом шлях та вела проросійську політику.

Президенти Молдови та Болгарії запевнили Україну в підтримці – КубівУ цих країнах нещодавно пройшли президентські вибори, на яких перемогли проросійські кандидати.

«Дійсно, за останні шість років, коли при владі в Молдові стояли проєвропейські партії, які, до речі сказати, і до влади прийшли шляхом державного перевороту за допомогою Заходу, Молдова проводила відверто антиросійську політику. Нам не потрібні перекоси! Нам потрібні хороші відносини і з Заходом, і зі Сходом!», — сказав він.

При цьому Додон зазначив, що буде намагатися вести незалежну від Заходу чи Сходу політику.

«Відразу підкреслю, що я не маю наміру лягати ні під кого: ні під Захід, ні під Схід! Я прихильник нашої державності. Так, ми маленька країна, але маленьких теж ображати не треба», — заявив новий президент Молдови.

За словами Додона, він винесе відносини с Росією на новий рівень та поглиблюватиме двосторонні політичні й економічні зв’язки.

«Що стосується відносин з Російською Федерацією, то я хочу, щоб вони вийшли на рівень стратегічного партнерства! Я прекрасно при цьому розумію, що багато проблем, з якими ми зараз стикаємося, без допомоги Росії вирішити неможливо. Це і економічні проблеми, це і наші мігранти, це і Придністров'я», — підкреслив він.

Стосовно співпраці з ЄС, Додон налаштований дещо скептичніше. Згідно з його заявою, вільна торгівля з союзом може нашкодити Молдові.

«Ми відкрили наш ринок для європейських товарів, які більш конкурентоспроможні. Європейські товари душать наших виробників», — додав він.

У Молдові вибачилися перед Україною за заяви Додона про «російський Крим»Представники молдовського молодіжного руху вибачилися перед Україною за заяву кандидата в президенти Молдови Ігоря Додона про російський Крим.

Президент Молдови переконаний, що угода про асоціацію з ЄС не означає членство в Європейському союзі, тож ці речі слід чітко розмежовувати.

«Для мене угода про асоціацію — це необхідність проведення реформи всередині країни: в судовій системі, в прокуратурі, в соціалці. Ось що означає для мене Угода про асоціацію з ЄС. Але це не вступ в Європейський союз, тому що вступ в ЄС може вбити нашу країну, нашу державність», — підкреслив Додон.

Нагадаємо, 14 листопада Центрвиборчком Молдови оприлюднив попередні підсумки президентських виборів, які свідчать про перемогу Ігоря Додона.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: